Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Británie získala 25 miliard euro od migrantů z EU

Británie získala 25 miliard euro od migrantů z EU

Publikováno: 7.11.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Brusel – Migranti z EU zaplatili v Británii o 25 miliard euro více na daních, než se jim dostalo v podobě různých sociálních dávek.

25 miliard euro bylo dle dokumentu vydaného v „Economic Journal" ve středu 5. listopadu nashromážděno mezi roky 2001 a 2011. Jedná se o nejnovější projekt Centra pro výzkum a analýzu migrace na University College v Londýně.

Britská ekonomika těžila nejvíce z migrantů EU15 (15 států, které se staly členem EU před rokem 2004), kteří na daních odevzdali o 64 % více, než obdrželi v podobě sociálních dávek. Migranti ze zemí přistoupivších do EU v roce 2004 (A10) přispěli o 12 % více, než se jim dostalo.

Studie také uvádí, že migranti za prací byli více vzdělaní než rodilí Britové. 62 % migrantů z EU15 a 25 % z A10 mělo vysokoškolské vzdělání, Britů s titulem bylo 24 %.

Celkově lze říci, že migranti z EU přispěli do britské pokladny o 10 % více než občané Velké Británie, zatímco příspěvky od přistěhovalců ze zbytku světa byly o 9 % nižší.

Dokument vyšel v době, kdy obavy veřejnosti z nárůstu „sociálního turismu“, což je jev migrantů stěhujících se do zemí s lepším přístupem k sociálním dávkám, vedou Londýn ke snahám zpřísnit pravidla EU o volném pohybu pracovním sil. Německá vláda rovněž předložila návrh právního předpisu, který by stanovil šestiměsíční lhůtu pro migranty EU hledající práci a rázná opatření proti zneužívání sociálního systému.

Nicméně neexistuje příliš mnoho empirických důkazů, které by ukazovaly, že je „sociální turismus“ běžným jevem.

„Hlavní otázkou veřejné diskuze o migraci je, zda imigranti přispěli svým dílem daňových odvodů na sociální péči,“ řekl profesor Chirstian Dustmann, ředitel centra a spoluautor studie.

Migrace do Velké Británie od roku 2000 přináší značný fiskální prospěch. To platí pro přistěhovalce ze střední a východní Evropy, stejně jako ze zbytku EU,“ dodal.

Britský premiér David Cameron je v jeho konzervativní straně pod tlakem, aby stanovil strop pro migranty z EU ve snaze odvrátit rostoucí podporu Strany za nezávislost Spojeného království před volbami v příštím roce.

Ostatní evropští představitelé v čele s Angelou Merkelovou dali jasně najevo, že jakákoliv omezení volného pohybu v rámci bloku EU jsou nediskutovatelné.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.