Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Brífink vrhl světlo na asistenty poslanců Evropského parlamentu

Brífink vrhl světlo na asistenty poslanců Evropského parlamentu

Publikováno: 28.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Brífink, který se konal v Evropském parlamentu, zdůraznil zásadní úlohu asistentů europoslanců a jejich vztahy s médii a institucemi EU.

Konference, pořádaná ve spolupráci s Aviva, moderoval nově zvolený holandský poslanec Evropského parlamentu Jeroen Lenaers, který sám pracoval jako asistent. Identifikoval tři klíčové faktory, které definují dobrého asistenta: „znalosti, dovednosti a networking".

„Co je asistent?," Zeptal se Lenaers, s tím, že role může znamenat cokoliv od „být osobním otrokem, k vykonávání politického poradce," vše záleží na poslanci Evropského parlamentu.

„Vy musíte umět jazyky a musíte vědět víc, než váš šéf," dodal a zdůraznil, že „poslanci nemají čas číst vše, co projde přes kancelář", právě proto se spoléhají na své asistenty, aby absorbovali a shromažďovali údaje jejich jménem.

Vedoucí Avivy EU a mezinárodní veřejné politiky Paul Novelle dal krátké úvodní prohlášení, kde nastínil roli pojišťovacího giganta jakožto největšího světového institucionálního investora.

„Jsme hrdi na společnost v tom, že organizace podporují a spolupracují s tvůrci politik. Ve skutečnosti jsme vedli kampaň za přípravu právních předpisů týkajících se otázek, jako je transparentnost velkých společností, zejména, abychom se ujistili, že větší společnosti zveřejňují své dopady na životní prostředí a společnost.“

Další bývalý asistent, který byl zvolen v posledních volbách do Evropského parlamentu, byl Jan Huitema. Účastníkům řekl, že „kancelář europoslance je jako malá společnost. Musíte se zeptat sami sebe: „Co je cílem vašeho europoslance?“ „Kdy je náš čas považovaný za úspěch?"

Huitema dodal: „Pozice asistent je skvělá práce a můžete mít velký vliv, pokud vám váš europoslanec věří a váš poslanec by vám měl věřit. Neměl by vás mít pouze pro kontrolu pravopisu."

Nizozemský europoslanec k Lenaersově komentu o důležitost budování networkingu zdůraznil, že Bruselský noční život můžeme brát jako prostředek k dosažení tohoto cíle. „Padesát procent z vašeho networkingu bude probíhat na Place Luxembourg a drby, které slyšíte, by jste měli oznámit svému europoslanci".

Členka pro digitální agendu komisařky Neelie Kroesové k tomu dodala, Magnus Norman zdůraznil důležitost role asistentů europoslanců a řekl: „Budete dělat právní předpisy pro 500 milionů občanů ".

Norman řekl, že role asistenta europoslance byla „jedinečná pozice, může být hodně legrace, ale také můžete změnit Evropu a svět. Jedna změna a může se stát skutečností."

„Nemůžete to udělat bez vašeho europoslance a váš europoslanec to nemůže udělat bez vás," zdůraznil.

„Neexistuje žádná standardní odpověď na to, jaký můžete mít dopad na politiku," řekl a naléhal na asistenty: „Růst vaší sítě, setkávání se s lidmi z různých odvětví, lobbisty, lidmi z komise, prostě s odborníky v daném okamžiku.“

„Neproseďte veškerý svůj čas u počítače. Je třeba získat externí vstup ze všech druhů zúčastněných stran."

Nicméně pro Normana byla role manažera EU zásadní: „Je nemožné dělat svou práci bez technických znalostí Evropské komise." zdůraznil.

Redaktor Parlament Magazine Brian Johnson zaměřil své připomínky na vztahy poslanců a asistentů s tiskem: „Brusel má velký tiskový sbor, jeden z největších na světě a ten chce příběhy."

Johnson vyzval asistenty: „Přemýšlejte o tom, co si poslanci chtějí říci a pokuste se to spojit s pochopením toho, co lidé chtějí." „Není tam žádná taková věc jako nudný příběh, ale to může být způsobeno tím, že se téměř nikdo nestará."

„Konflikt prodává příběhy," řekl a dodal, že "novináře zajímá konflikt a jeho důsledky. Dejte lidem příčiny a následky, něco krátkého a poutavého, co chytne jejich pozornost."

Johnson také doporučuje asistentům europoslanců „jděte ven a mluvte s lidmi".

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.