Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Bezvízový styk s Moldávií

Bezvízový styk s Moldávií

Publikováno: 28.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Parlament dal zelenou zavedení bezvízovému styku s Moldávií.

Moldavští občané budou již brzy moci cestovat v rámci Schengenského prostoru Evropské unie bez nutnosti víz, a to dle návrhu zákona schváleného Parlamentem dne 27. 2. 2014 a také díky prozatím neformálnímu souhlasu Rady. Moldávie je v současnosti jedinou východní partnerskou zemí, která splnila veškeré požadavky bezvízového styku.

Nařízení z roku 2001 regulující vízový styk obsahuje mj. i tzv. „negativní seznam“, na kterém jsou uvedeny státní příslušníci ze zemí nepatřících do Evropské unie, kteří ke vstupu do EU potřebují vízum. Naopak „pozitivní seznam“ obsahuje ty státní příslušníky, kteří vízum pro tento účel nepotřebují.

V „pozitivním seznamu“ by se tak za nedlouho měli nově objevit i Moldavané. Občané Moldávie vlastnící biometrické pasy budou moci cestovat do Schengenského prostoru po dobu 90 dnů v rámci 180 denního období.

„Dnešní den je velmi významný nejen pro vízovou politiku Evropské unie jako takové, ale zvláště pro Moldavskou republiku. Jsem velmi ráda, že se na daném rozhodnutí Parlament usnesl,“ sdělila zpravodajka Tanja Fajon.

K souhlasu Rady by mělo dojít nejpozději v dubnu. Po daném souhlasu by měl „bezvízový režim pro Moldavany začít platit před začátkem léta,“ dodala Fajon. Moldavsko zrušilo vízovou povinnost pro občany EU dne 1. ledna 2007.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.