Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Bezpečnost výrobků

Bezpečnost výrobků

Publikováno: 19.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Evropská unie prý není dost důsledná při udávání bezpečnosti výrobků.

Bezpečnost výrobků není jednoduchá záležitost. Ve skutečnosti se v určitých případech může jednat o otázku života a smrti.

Volný pohyb zboží je jednou ze čtyř základních svobod jednotného evropského trhu. Evropští spotřebitelé tedy musí mít důvěru v nakupované zboží. Je zde nezbytná důvěra zákazníků v prodejce, že výrobek je bezpečný bez ohledu na to, kde byl vyroben. Dozor nad trhem by měl být více efektivní a důsledný. Protože jako takový je schopen zaručit kvalitní produkty nepředstavující riziko pro zdraví ani bezpečí spotřebitelů a osob na pracovišti, a také zaručit, že jsou produkty v souladu s platnými právními předpisy, jako jsou limity hlučnosti, emisí apod.

Nicméně stále existují velké mezery v kontrole nad vnitřním trhem. Podle Komise je jen kolem 0.3% zboží dováženého a uváděného na vnitřní trh kontrolováno příslušnými orgány. Současně také vznikají nové problémy, jako jsou například internetové obchody.

Systém Evropské unie pro rychlou výměnu informací (Rapex) vydává týdenní zprávy o nebezpečných výrobcích nalezených v obchodech po celé Evropě. Výroční zpráva systému Rapex informuje o nebezpečných praktikách prodejců, o používání nebezpečných a zakázaných chemikálií, hračkách, které se rozpadají na malé kousky a hrozí tak udušení, elektronických zařízeních, které mohou dát spotřebiteli elektrický šok, seznam přestupků je dlouhý. V roce 2012 bylo podáno nejvíce upozornění na textilní a módní výrobky a na hračky. Podobné zkušenosti jsou i z minulých let, kdy došlo k různým druhům úrazů, chemických popálenin, ale také k uškrcení.

V minulém roce navrhla Komise balíček dvou legislativních návrhů, a to s cílem zvýšit bezpečnost výrobků na Evropském trhu. Tento balíček se zaměřuje především na nedostatky ve stávající legislativě.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.