Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Americký ministr financí varuje: Evropa potřebuje nový impuls k odvrácení krize

Americký ministr financí varuje: Evropa potřebuje nový impuls k odvrácení krize

Publikováno: 26.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Brusel – Vlády členských států  EU potřebují „zvýšit poptávku", aby se snížila nezaměstnanost a vyhnula se deflaci, sdělil americký ministr financí skupině G20.

V rozhovoru po zasedání ministrů financí skupiny G20 a guvernérů centrálních bank v Austrálii v neděli (21 září). Americký ministr financí Jack Lew řekl, že se zde projednávalo „posílení domácí poptávky v Evropě".

Dodal, že vlády členských států Evropské unie musí vytvořit krátkodobé stimulační opatření se strukturálními reformami jejich ekonomik.

„Kombinace přijetí opatření k posílení poptávky v krátkodobém horizontu a provádění strukturálních změn, z dlouhodobého hlediska je velmi důležitá a proto by se nemělo stát, že se bude volit mezi těmito dvěma" řekl.

USA v průběhu krize eurozóny dala jasně najevo, že hlavní prioritou evropských vlád by mělo být zvyšování poptávky ve svých křehkých ekonomikách.

Začátkem tohoto měsíce Evropská centrální banka hlasovala pro snížení úrokových sazeb na historické minimum 0,05 procenta a představila nové programy, ve snaze stimulovat poskytování úvěru podnikatelským subjektům.

Ekonomika eurozóny byla ve druhém čtvrtletí letošního roku v rovině a to v kombinaci s mírou inflace, která v srpnu klesla na 0,3 % a zvýšila tak obavy z dlouhodobé hospodářské stagnace. Nyní se odhaduje zvýšení ekonomiky eurozóny v letošním roce pouze o 0,9 %.

Ale ve způsobech řešení krize se názory vlád stále liší. Skupina ministrů pod vedením německého Wolfganga Schäuble tvrdí, že by se vlády měly zaměřit na snižování rozpočtových deficitů, zatímco levicové vlády ve Francii a Itálii chtějí mít více prostoru pro programy veřejných investic.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi trvá na tom, že vlády by se neměly spoléhat na banky poskytující stimulační opatření potřebné řídit ekonomickou poptávku.

V neděli, se ministři G20 shodli na nových opatřeních pro boj proti firmám vyhýbajícím se placení daní. Australský ministr financí Joe Hockey, který toto setkání hostil, řekl, že se vlády dohodly na automatické výměně informací pomocí společného výkaznictví.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.