Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Akční program životního prostředí do roku 2020

Akční program životního prostředí do roku 2020

Akční program životního prostředí do roku 2020

Publikováno: 19.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

V pořadí již 7. Akční program pro životní prostředí bude řídit oblast životního prostředí do roku 2020. Tento program také stanovuje vizi o dlouhodobém směřování Unie v rámci životního prostředí do roku 2050.

V posledních desetiletích Evropská unie prosadila řadu právních předpisů týkající se životního prostředí. Díky právním předpisům tak bylo dosaženo značného snížení v oblasti znečištění ovzduší, vody a půdy. Legislativa v oblasti chemikálii byla modernizována a používání toxických či jiných nebezpečných látek bylo omezeno. V současnosti mají Evropani k dispozici nejlepší kvalitu vody na světě a mimoto bylo i 18 % území Evropské unie stanoveno jako chráněné přírodní oblasti. Nicméně stále přetrvává spousta problémů, které je potřeba řešit.

Vize programu do roku 2050 předpovídá "vyšší životní standardy v roce 2050 v rámci ekologických limitů planety. Naše prosperita a zdravé životní prostředí vychází z inovativní ekonomiky, kde nic nepřijde nazmar, a kde jsou současně přírodní zdroje zachovávány udržitelným způsobem a je rovněž chráněna biodiverzita.“

Mezi hlavní tři priority patří:

- Ochrana, zachování a zlepšení přírodního kapitálu Unie

- Účinnější využívání přírodních zdrojů a konkurenceschopné nízkouhlíkové hospodářství

- Ochrana občanů Unie vůči škodlivým vlivům na jejich zdraví

Tento akční program vstoupil v platnost v lednu letošního roku. Nyní je na institucích Evropské unie a členských státech, aby implementovaly daný program a splnily tak cíle do roku 2020.

Více informací k 7. Akčnímu programu životního prostředí naleznete zde.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.