Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Akční plán Evropské unie pro sběr energie z obnovitelných zdrojů z evropských moří

Akční plán Evropské unie pro sběr energie z obnovitelných zdrojů z evropských moří

Publikováno: 29.1.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Cílem Evropské unie je vyvinout spolehlivý a bezpečný zdroj obnovitelné energie.

Evropská komise představila akční plán, který spočívá ve větším získávání energie z evropských moří a oceánů. Cílem projektu je navýšení této „modré energie“, což zahrnuje technologie, které jsou schopny zachytit energii z vln, přílivu, odlivu, jakož i výkyvy teploty ve vodě. Tyto technologie sjednocuje právě Ocean Energy Forum.

Účelem plánu je snížení závislosti na fosilních palivech, jakož i vytvoření stabilního zdroje energie pro Evropu. Tento návrh může být použit i pro další obnovitelné zdroje jako větrnou nebo solární energii. Podle Evropské komise představují moře a oceány velký potenciál, jak zajistit dostatek energie pro Evropu. Využití takovéto příležitosti však brání vysoké technologické náklady a komplexní licenční pravidla.

Ocean Energy Forum si klade za cíl vyřešit tyto problémy a také doufá, že podpora „modré energie“ poskytne nejenom bezpečné zdroje energie, ale bude také šetrná k životnímu prostředí. Dále zajistí vytvoření nových pracovních míst (zejména v pobřežních oblastech) a celkově tak povede k hospodářskému růstu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.