Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Aditivní výroba a 3D tisk

Aditivní výroba a 3D tisk

Aditivní výroba a 3D tisk

Publikováno: 15.6.2016 , Autor: Markéta Kubová

Dne 25. května 2016 se v prostorách Evropského parlamentu pod záštitou CECIMO (Evropská asociace pro průmyslové obrábění strojů) konala konference, jež byla zaměřena na progresivní budoucnost aditivní výroby a 3D tisku.

První 3D tisk byl vynalezen před 30 lety, s tím, že první verze byly velmi drahé a obsahovaly velké množství odpadu. Od té doby se toto odvětví velmi rychle rozvinulo a dnes aditivní výroba umožňuje zhotovení vysoce přizpůsobivých a složitě tvarovaných výrobků s menším rozpočtem a při téměř nulovém odpadu. Díky tomu představuje Aditivní výroba a 3D tisk posun směrem k inteligentní a udržitelné výrobě evropského průmyslu. „V Číně se děti učí na základní škole 3D modelům. Pro Evropu je to velká budoucnost“, potvrdil Antonio Alliva, spoluzakladatel 3D společnosti v Itálii. „Máme peníze, máme příznivce, jediné co potřebujeme je vůle a nápad. V roce 2020 budeme mít ještě více příznivců.“

Dále pokračoval Phil Reeves, ze společnosti Stratasys: „3D tisk má potenciál významně změnit výrobu na trhu, ale zatím je těžké předpovídat kde a jak přesně 3D tisk bude přetvářet naši ekonomiku a společnost. Role, rychlost a dopad aditivní výroby bude záviset na průmyslovém prostředí a firemní strategii.“

Průmyslový 3D tisk a aditivní výroba jsou považovány za rušivé technologie, které jsou na cestě změnit způsob výroby, zvláště co se týče masové výroby. Očekává se, že každým rokem se počet tiskáren dvojnásobně zvýší a to až do roku 2018. V roce 2014 to čítalo 100 000 tiskáren vyrobených za rok, do konce roku 2016 to má být více než 400 000 a 2.3 milionů do roku 2018. Noví uživatelé budou pocházet především z řad studentů a učitelů, na které bude vyvíjen nátlak ze strany veřejné politiky, stejně tak útočnými kampaněmi firem. Ty se budou snažit učitelům napomoci využívat 3D tiskárny ve výuce nových, rovněž tak starých osnovách. Dále se bude tato výroba uplatňovat v leteckém průmyslu, zbrojení, automobilovém průmyslu, stomatologii (neviditelná rovnátka, zubní náhrady, digitální protézy) a elektronice.

Stejně tak jako každá inovace má i 3D tisk a aditivní výroba své výhody a nevýhody. Výhody v aditivní výrobě spočívají ve svobodném designu a kvalitních nástrojích/technologiích, které šetří čas. Nevýhody spočívají ve vysoké ceně práškového materiálu a též zpracováním, které i přes dobré nástroje je složitý. Výroba totiž nekončí tiskem, ale následnou povrchovou úpravou s rozměrovou přesností.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.