Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. „Nuit debout“ („Bdící noc“) : protestní hnutí se rozšiřuje do Bruselu

„Nuit debout“ („Bdící noc“) : protestní hnutí se rozšiřuje do Bruselu

Publikováno: 6.4.2016 , Autor: Veronika Říhová

Očekává se, že protestující se shromáždí v noci, ze středy na čtvrtek v Bruselském Madou.

Od 1. dubna obsadili Francouzi náměstí Republiky v Paříži na protest proti reformě pracovního práva. Toto hnutí „Bdící noc“ obsadí v noci ze 6. dubna do druhého dne, 7. dubna také Brusel, náměstí „Barricades“ (Madou). Upozornění bylo rozšířeno prostřednictvím sociálních sítí. Cílem je vytvořit „místo výměn a setkání mezi lidmi, kteří už nadále nesnesou vidět naši společnost, která jde každým dnem víc a víc ke dnu.“

Podpora od levicové strany Podemos

„Bdící noc“, obsazení náměstí Republiky v Paříži kvůli boji proti pracovnímu právu, získalo v úterý večer podporu evropského poslance z levicové politické strany Podemos, který přišel, aby jim pověděl o španělských zkušenostech, a tak se hnutí začalo šířit do několika provinčních měst.

„Je potřeba se obávat více pořádku,“ předepsaného vládnoucími stranami „než chaosu“ občanské mobilizace,, řekl Miguel Urban Crespo, jehož strana byla vytvořena po hnutí z 15. května 2011 ve Španělsku, kdy desítky tisíc lidí obsadily náměstí a ulice, aby tak žádaly sociální změny.

„Od náměstí Tahrir v Egyptě, na náměstí Sol v Madridu a nyní tady, jedná se o velmi transverzální politický požadavek: 'obsadit veřejný prostor a dělat politiku'. Je potřeba pochopit, že pokud nebudeme dělat politiku sami, (politici) to udělají za nás, proti našim zájmům,“ uvedl europoslanec .

Za ním se v úterý večer shromáždilo kolem tisíce lidí na náměstí Republiky, v rytmu shromáždění lidu a koncertu, šestý den „Bdící noc“ proti reformě pracovního práva, jež byla nařčena z toho, že podporuje prekernosti.

Několik desítek demonstrantů tráví každou noc na náměstí předtím, než jsou v dopoledních hodinách vytlačeni policajty.

První demonstrace ve městech Nantes, Toulouse a Rennes

Zhruba 300 mladých lidí se sešlo ve večerních hodinách na náměstí Bouffay, v Nantes. „Skupinky“ diskutovaly zejména o práci, médiích, životním prostředí...

„Je to zastrašující a vzrušující,“ říká 32 letý muž. „Čekal jsem, že se stane něco pozitivního dlouhou dobu a nebýt jen v pozici, kdy nám je něco odepřeno.“

V Rennes se po náročném pracovním dni znovu sešlo zhruba 200 lidí, kteří v kruhu obrovské esplanády Charles-de-Gaulle, sedí na zemi při pikniku, s přikrývkou a hudebními nástroji.

Téměř polovina tisíc demonstrantů se shromáždila na náměstí Capitole, v Toulouse.

V Lyonu, vysoká přítomnost policie zabránila přístupu na náměstí Mazagran, kde se mělo konat setkání zdejších demonstrantů. Ti poslední se vydali pod most Guillotière, kde diskutovalo zhruba 300 lidí, předtím, než pravděpodobně stráví noc v úkrytu chránící je před deštěm.

„Již nedomáháme pouze prostý požadavek proti návrhu zákona, ale požadujeme něco daleko většího,“ řekl Alex, DJ a velitel pařížského hnutí „Bdící noc“, který ve Španělsku vidí „příklad dostatečně vypovídající“ o tom, k čemu toto hnutí směřuje.

„Obsazení náměstí vedlo k transformaci společenského a politického života. Ať už souhlasíme s politickou stranou Podemos či ne, Španělsko dnes není stejné jako v roce 2011, uvedl.“

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.