Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. „Cestovní ruch EU pro starší a mladé cestovatele“: Evropská komise zahajuje výzvu k předkládání návrhů

„Cestovní ruch EU pro starší a mladé cestovatele“: Evropská komise zahajuje výzvu k předkládání návrhů

Publikováno: 20.11.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

V rámci svého úsilí o zvýšení konkurenceschopnosti v odvětví cestovního ruchu v EU, zveřejnila Evropská komise výzvu k předkládání návrhů, které budou podporovat mobilitu seniorů a mladých lidí v Evropě.

Každý čtvrtý evropan překročil věkovou hranici 55 let, ale pouze malá část z nich cestuje v rámci cestovního ruchu do zahraničí. Proč šedovlasí turisté cestují tak málo? Někdo kvůli špatnému zdravotnímu stavu, zatímco jiný kvůli finančním problémům. Ale ve většině případů jsou starší lidé mimo zaměření cestovních kanceláří, které nenabízejí zájezdy vyhovující jejich potřebám a preferencím.

Situace je úplně jiná pro téměř 100 milionů mladých lidí (15 – 29 let), kteří žijí v EU. Ti překračují národní hranice s lehkostí, stále častěji studují, vyjíždí jako dobrovolníci, pracují nebo cestují naskrz celým kontinentem. Ti mají během cestování tendenci zůstávat déle v zahraničí, držet se dál od mezinárodních řetězců a nakupovat lokálně. Mají mnohem větší zájem jít „mimo vyšlapané cesty“ a poznávat nová místa. A v neposlední řadě – jak stárnou, často se vrací na místa, která se jim zalíbila již dříve.

S vědomím potenciálu těchto dvou segmentů trhu zveřejnila Evropská komise výzvu k předkládání návrhů na zvýšení mobility seniorů a mladých lidí a tím k rozšíření turistické sezóny i mimo šest týdnů v období července a srpna.

Výbor regionů zdůraznil význam cestovního ruchu pro všechny věkové skupiny ve dvou svých stanoviscích. V nich napsal že, „turismus podporuje sociální začlenění s možností mobility prostřednictvím zajištění mezikulturní výměny pro všechny sociální skupiny včetně mladých lidí, rodin, seniorů a zdravotně a tělesně postižených osob“. Výzva k předkládání návrhů odráží tuto pozici skrze svůj důraz na mobility v rámci EU.

V souladu s výzvou Výboru regionů k „podporování cílů strategie cestovního ruchu EU s dostatkem možností financování a zapojení evropských institucí, členských států, regionů a zúčastněných stran“, jsou místní a regionální orgány mezi způsobilými partnery –každá žádost musí obsahovat alespoň jeden veřejný orgán (místní, regionální nebo celostátní).

Deadline pro podání elektronických žádostí je 15. ledna v 17 hodin SEČ.

Více informací naleznete zde.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.