Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 9. května 2014 - Den Evropy, oslavy v Bruselu i doma

9. května 2014 - Den Evropy, oslavy v Bruselu i doma

Publikováno: 9.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Den Evropy je každoroční oslavou evropského míru a symbolem připomínající jednotu mezi Evropany.

Den Evropy je připomínkou 9. května 1950, kdy francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman představil myšlenku mírové spolupráce v Evropě a podepsal deklaraci vyzývající ke sjednocení Evropy, aby byla jakákoliv další válka na kontinentně vyloučena a aby byl zajištěn mír a prosperita.

Evropská služba pro vnější činnost (EEAS) bude v průběhu května pobízet evropské instituce, aby mohl být tento významný den oslaven ve všech zemích. Delegace Evropské unie bude pořádat v členských zemích různé události na téma Evropa ve světě. Přednášky, soutěže, filmové festivaly a další akce organizované delegací EU ve spolupráci s velvyslanectvími členských zemí budou demonstrací toho nejlepšího, co Evropská unie nabízí.

Jednou z hlavních událostí organizovanou Evropskou radou k oslavě Dne Evropy je Open Doors Day, který se bude konat dne 17. května. Jedná se o den otevřených dveří všech institucí EU, který umožní návštěvníkům prohlédnout si jak samotné budovy, tak nahlédnout pod pokličku denního fungování těchto institucí. Pozvání na tuto akci přijala i naše kancelář Stálého zastoupení Jihočeského a Královéhradeckého kraje, kde mimo jiné představíme i naší činnost v rámci spolupráce s EU.

Pokud se přemístíme z Bruselu do České republiky, Den Evropy plný soutěží a her o zajímavé ceny s doprovodným programem pořádají také Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ve spolupráci s Europe Direct České Budějovice. Akce se uskuteční dnes na Lannově třídě v Českých Budějovicích. Celým programem bude provádět moderátor rádia Kiss, který bude v průběhu akce představovat nejen projekty realizované prostřednictvím ROP Jihozápad, ale zároveň bude průvodcem soutěží pro děti i dospělé.

Informace o oslavě Dne Evropy v Českých Budějovicích zde.

Více informací o Open Doors Day konaném v Bruselu zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.