Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 9. Czech Street Party

9. Czech Street Party

9. Czech Street Party

Publikováno: 18.6.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

Již 9. ročník Czech Street Party, největší české akce pod širým nebem, se konal v pátek 12. června v Bruselu. Stánky plné regionálních specialit, mnoho kulturních a turistických tipů k návštěvě naší země a to vše za hudebního doprovodu skvělých českých kapel.

Přesně takový byl obrázek Rue Caroly v pátek, 12. června 2015. K ochutnání byly připraveny nejen speciality z české kuchyně, ale také výtečná vína a samozřejmě české pivo. Každý návštěvník ještě odešel obohacen o mnoho zajímavých brožur s inspirací k návštěvě koutů naší země a k tomu si poslechl, co zajímavého nabízí v současné době česká hudební scéna.

Stánek Královéhradeckého kraje nabídl letos návštěvníkům k ochutnání například výborné uzeniny, klobásy a paštiky z malé regionální výrobny, hořické trubičky a chybět nemohl ani hradecký chléb. Na stánku byly k dostání také zajímavé propagační materiály s tipy k návštěvě našeho kraje. Na stáncích jiných regionů a měst byly ke konzumaci nachystány moravská vína, karlovarské oplatky, pražská vodka, medovina z Vysočiny a chybět nemohlo ani plzeňské pivo. Zajímavostí byli koláčky s červy, které připravila Mendelova Univerzita v Brně.

Návštěvnická účast se letos pohybovala opět okolo 5 000 lidí. O akci projevili zájem lidé z různých koutů Evropy, ale silná byla i účast české komunity v Bruselu. Vzhledem k tomu, že se nejedná o první ročník, mnoho návštěvníků přijelo na Czech Street Party již po několikáté.

I tento rok přijal pozvání na akci hejtman Královéhradeckého kraje, Lubomír Franc, který promluvil k účastníkům party jako nejvyšší zástupce všech zúčastněných krajů a měst. Ve svém projevu nezapomněl zmínit důležitost této akce jako propagace České republiky, její kultury a přírodního bohatství. „ Je příjemné vidět kolem sebe tolik rozjařených tváří, které dokazují, že Brusel není městem chladných úředníků uzavřených do svého světa směrnic a nařízení. Česká republika nepatří na evropské politické šachovnici k těm nejvýznamnějším hráčům a i zde v Bruselu je mnoho lidí, pro něž je název naší vlasti, či v lepším případě název některého z jejích regionů prázdným pojmem. Pojďme to dnes změnit.“

Pan hejtman se v Bruselu neúčastnil jen Czech Street Party. Společně s vedoucí odboru kanceláře hejtmana Zuzanou Ulmanovou, se setkal také s velvyslancem České republiky v Bruselu, panem Jaroslavem Kurfürstem.

O hudební doprovod se tento rok postaraly kapely Urband, Frajara Putika, Aivn’s naked trio a večer zakončila s velkým úspěchem kapela Mňága a Žďorp.

Letošní novinkou byl dětský koutek, kde pro děti byly připraveny pastelky a omalovánky. Nechyběly také různé hry a zábavné soutěže, takže si na své přišli i ti nejmenší. Asi největší zábavou ale pro všechny děti bylo malování na obličej.

Stejně jako v minulém roce Generálním sponzorem letošní Czech Street Party je ČEZ, a.s. Novým sponzorem se v letošním roce stala Česká technologická platforma pro potraviny a Potravinářská komora České republiky. Akci organizovalo Stálé Zastoupení ČR při EU v Bruselu, za spolupráce s Českým centrem v Bruselu, Českou styčnou kanceláří pro výzkum, vědu a inovace (CZELO), hlavním městem Praha, městem Plzní, městem Brnem, Jihomoravským krajem, Královéhradeckým krajem, krajem Vysočina, Olomouckým krajem, Plzeňským krajem, Evropským regionem Dunaj - Vltava a Mendelovou Univerzitou v Brně.

Poděkování za vydařenou kulturní událost patří nejen pořadatelům, ale samozřejmě i návštěvníkům, za jejich hojnou účast. Té napomohlo také skvělé počasí, protože po celou dobu akce svítilo sluníčko a častý bruselský déšť se Czech street party, stejně jako v loňském roce, vyhnul. Doufejme, že to tak bude i v roce následujícím, kdy bude Czech street party slavit kulaté výročí a představí se její již 10. ročník.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.