Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 52% Britů je pro odstoupení z EU

52% Britů je pro odstoupení z EU

Publikováno: 23.1.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Britský deník OpiniumObserver v neděli 19. ledna otiskl zprávu, ve které mluví o 52% populace, která by volila odstoupení z Evropské unie, pokud by se konaly volby. To znamená 2% nárůst od loňského listopadu, kdy byla pro vystoupení rovná půlka obyvatel Velké Británie.

Nedělní průzkum také ukázal, že sílí strany, které jsou proti Evropské unii a imigraci, jako UKIP – Strana Nezávislého Spojeného Království (dále jen UKIP).

Vince Cable, britský ministr pro obchodní činnost, sděluje zahraničním investorům, že je zde 5% šance vystoupení Velké Británie z EU. V odpovědi, zda mají zahraniční investoři a firmy obavy, odpověděl Cable: „Odpověď je ano. Ovšem co říkám já, jako vládní ministr je to, že existuje velmi malá pravděpodobnost, že opustíme Evropskou unii. Snažím se je uklidnit.“

Nedělní výzkum přinesl velké zneklidnění pro stávajícího premiéra Davida Camerona a jeho Konzervativní stranu. Britové, dle průzkumu, preferují stranu UKIP.

Přestože UKIP nemá žádné poslance v britském parlamentu, jejich popularita je čím dál větší problém, soudí Cameron. Hlasy pro jeho Konzervativní stranu se momentálně rozdělují na dvě části, první zůstává Konzervativní straně, ta druhá ovšem připadá UKIPu.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 2029 Britů, ukázal, že přes 27% z nich se ztotožňují se stranou UKIP. Oproti tomu 25% jsou stejného názoru jako Cameronova strana.

NigelFarage, předseda UKIPu, zaznamenal také velké výsledky, umístil se v žebříčku hned za Davidem Cameronem, který drží první místo v žebříčcích popularity dlouhodobě.

Cameron slíbil, že znovu projedná vztahy mezi Velkou Británií a Evropskou unií a poté navrhne referendum.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.