Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 45 ESÚS založených do konce roku 2013 se chystá na politiku územní soudržnosti

45 ESÚS založených do konce roku 2013 se chystá na politiku územní soudržnosti

Publikováno: 27.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Aktivity 45 ESÚS (Evropská seskupení pro územní spolupráci) a dalších 15 nově založených během roku 2013 jsou shrnuty a veřejnosti přístupny v tematickém portálu Výboru regionů. Herwig Van Staa, koordinátor platformy ESÚS, představil studii Monitorovací zpráva ESÚS za rok 2013 – Na cestě k nové politice soudržnosti během výročního setkání 18. února. 

Studie informuje o úloze, kterou má ESÚS v úmyslu hrát v nové politice soudržnosti během programového období 2014 – 2020: 10 ESÚS oznámilo svůj záměr účastnit se společných akčních plánů, 15 má v úmyslu být zprostředkujícími orgány v integrovaných územních investicích a 9 plánuje realizovat přeshraniční místní rozvoj s vedoucí úlohou komunit. 4 ESÚS zamýšlí být vedoucím orgánem v provádění programů. 21 informovalo o své účasti na přípravě operačních programů na národní a regionální úrovni.

 

Zde můžete nalézt přehled nových položek v pozměněném nařízení o ESÚS a kompletní přehled o zavedených ESÚS rozdělených podle oboru jejich činnosti. Dokument obsahuje dodatky a změny k předchozím nařízením, podmínky pro založení nové ESÚS, regulace pro zámořská teritoria a regiony, případy nutné ke zveřejnění v oficiálním oběžníku, povinný obsah stanov ESÚS a i odpovědnost ESÚS za své dluhy.

 

Dokument obsahuje několik aspektů umožňujících sledování vývoje Seskupení: Přináší přehled personálu přímo najatého ESÚS a také z finančních prostředků EU, které jsou již vynaloženy. Kromě toho zpráva obsahuje schéma s celkovým vyobrazením aktivit jednotlivých Seskupení. Detailní grafy umožňují odborníkům, výzkumníkům a veřejnosti zjistit, které ESÚS jsou momentálně zapojeny do politiky zdravotnictví, dopravy, zaměstnanosti, kultury a jiných, včetně vlajkové lodi iniciativ Strategie Evropa 2020.

 

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.