Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 28 na Vašem talíři aneb Všechny chutě Evropské unie

28 na Vašem talíři aneb Všechny chutě Evropské unie

28 na Vašem talíři aneb Všechny chutě Evropské unie

Publikováno: 24.6.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

V úterý 23. 6. 2015, se na esplanádě před Evropským parlamentem konala každoroční akce “28 na Vašem talíři“, kterou organizovala radnice městské části Ixelles.

Esplanáda před Evropským parlamentem se na jeden den stala domovem pro všech 28 členských států Evropské unie. Každý stát ve svém stánku nabízel to nejlepší, ze svého bohatství. Jednalo se především o prezentaci gastronomických specialit, která byla ale doplněna užitečnými propagačními materiály s tipy na strávení letní dovolené.

Návštěvníci mohli ochutnat hovězí maso z Irska, rakouský špek, litevský chléb, francouzské sýry nebo několik druhů britského ginu. Největší fronty se tvořily vedle sousedících stánků České republiky a Itálie. Oba státy vydržely až do samého konce akce a nabízely opravdu samé delikatesy. V italském stánku bylo možné okusit typická synonyma této země, jako je tradiční silné espresso, parmezán nebo prosecco, ale také studenou rajčatovou polévku nebo prosciutto.

U stánku České republiky se největší fronty stály na plzeňské pivo. Velká mela se však strhla také o uzeniny z Královéhradeckého kraje a především zelné škvarkové placky z kraje Jihočeského. Střední škola potravinářská, obchodu a služeb z Brna předvedla barmanskou show, nabídla moravská vína a svou prezentaci začala tancem za zvuků písničky Víno, od skupiny Chinaski, čímž si vysloužila pozornost celé esplanády.

Mezi návštěvníky nechyběli čeští krajané žijící v Bruselu, ale ani čeští europoslanci. Stánek České republiky navštívil například pan europoslanec Tomáš Zdechovský nebo Jiří Pospíšil. Nechyběl ani Velvyslanec České republiky v Belgii, pan Jaroslav Kurfűrst.

Za Českou republiku se akce “28 na Vašem talíři“ zúčastnily kraje Královéhradecký, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický, Jihomoravský, Středočeský a Olomoucký, Hlavní město Praha a Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO). Podporu celé události nabídlo Velvyslanectví ČR v Belgii a Stálé zastoupení ČR při EU.

Děkujeme tímto všem návštěvníkům za hojnou účast a těšíme na shledání v příštím roce!

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.