Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. 1800 vojáků v ulicích Bruselu: „Situace se stává neudržitelnou“

1800 vojáků v ulicích Bruselu: „Situace se stává neudržitelnou“

Publikováno: 11.4.2016 , Autor: Veronika Říhová

S 300 dalšími vojáky, kteří byli povolaní od pondělí 11. dubna, je řada z nich zapojena v operaci „Vigilant Guardian“ pro zvýšení bezpečnosti, zejména v bruselském metru. Bylo napočítáno až 1800 mužů a žen, uvedl Odborový svaz státních zaměstnanců.

„Od pondělí 11. dubna bylo na obranu nasazeno dalších 300 vojáků k zajištění bruselských ulic, a to z důvodu otevření nových stanic metra. Vojenské jednotky jako vždy plní požadavky svědomitě, situace se však pomalu stává neudržitelnou. Celkový počet vojáků se zatím odhaduje na 1800,“ uvedl ve svém prohlášení vůdce odborů, Gilles Van Oosthuijze.

SLFP (Odborový svaz státních zaměstnanců) požaduje „strukturální řešení“, které by to všechno ukončilo. Svaz vysvětluje, že vojáci nenasazení v terénu přenechávají své přilby a vybavení vojákům, kteří jsou rozmístěni v ulicích. Podle Vana Oosthuijze „je uvolněno příliš málo prostředků, aby tyto operace mohly být naplánovány.“

Nedostatečné vybavení

Neprůstřelné vesty si armáda stále půjčuje od Američanů, střelecká cvičení jsou zastavena pro nedostatek munice, vybavení je tedy nedostatečné nebo špatně udržované.

Přibližně 400 milionů eur bylo minulý rok uvolněno vládou v rámci boje proti terorismu, 300 milionů eur bylo pro tento účel již využito.

SLFP žádá o zbývajících 100 milionů, které poslouží k vybavení vojenského personálu a také poskytnutí výcviku.

Originální zprávu naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.