Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Kreativní Evropa: podpora programu pro Evropský kreativní sektor od roku 2014

Kreativní Evropa: podpora programu pro Evropský kreativní sektor od roku 2014

Publikováno: 24.1.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Evropská kultura, kino, televize, hudba, literatura, múzická umění, jakož i další kulturní bohatství a s ním spojené oblasti budou profitovat z nového programu, který byl navržen Evropskou komisí a následně schválen Evropským parlamentem a Radou EU. Rozpočet Unie na příštích 7 let činí 1,46 billionů eur z něhož by mělo putovat více než 9 % do této oblasti. Navrhovaný program tak poskytne podporu pro kulturní a tvůrčí oblasti, které se stanou zdrojem nových pracovních míst, jakož i růstu životní úrovně.

Program pro tvůrčí nebo chcete-li kreativní Evropu, poskytne finanční prostředky nejméně 250 000 umělcům a kulturním profesionálům dále také poputují finanční prostředky do kin (2000), filmů (800) a knižních překladů (4500). Mimo jiné bude k disposici i finanční záruka, díky které budou mít malé kulturní a tvůrčí podniky přístup až k 750 milionům eur.

A proč vlastně kreativní Evropa? Je na čase, aby Evropa více investovala do svého kulturního a tvůrčího prostředí, protože tento úsek významně souvisí s ekonomickým růstem, zaměstnaností, inovacemi a sociální soudržností. Program kreativní Evropa bude chránit, ale i podporovat kulturní a jazykovou rozmanitost, jakož i posílení konkurenceschopnosti kulturních a tvůrčích odvětví. Více informací k danému programu naleznete zde.

K novému programu se také vyjádřila i Androulla Vassiliou, komisařka pro vzdělání a výzkum. „Tato investice je skvělou příležitostí jednak pro filmový průmysl, ale také pro kulturu, umění a veřejnost. Program pro kreativní Evropu přispěje k vytvoření nových pracovních míst a zároveň přispěje k růstu ekonomiky. Tisíce talentovaných umělců má tak příležitost podpořit rozvoj kulturní i jazykové rozmanitosti a zároveň tak oslovit evropské i mezinárodní publikum. Kromě poskytnutí finanční podpory, bude zjednodušen i přístup k financím malým firmám.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.