Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Europoslanci
  3. Zprávy europoslanců
  4. Tomáš Zdechovský: Unie evropských federalistů v České republice má nového předsedu

Tomáš Zdechovský: Unie evropských federalistů v České republice má nového předsedu

Publikováno: 12.11.2014 , Autor: René Příhoda

Praha – Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský byl v Praze zvolen na čtyři roky předsedou vlivného hnutí Unie evropských federalistů v České republice. Ve funkci tak nahradil bývalého europoslance Libora Roučka (ČSSD), se kterým však chce Zdechovský i nadále spolupracovat. Zdechovský je historicky prvním lidovcem, který předsedá českým federalistům.

Nepřestávám se cítit být Čechem. Jsem však také občanem Evropské unie. Proto jsem zastáncem evropské federace a hájím názor, že Evropská unie má smysl,“ komentoval své zvolení europoslanec Tomáš Zdechovský. „Cílem federace není rušení a potlačení národních identit, ale vědomí sounáležitosti, posilování demokratických principů, respekt a úcta k právu a vzájemná spolupráce,“ dodává nově zvolený předseda. Mezi nejslavnější federalisty se řadí i současný předseda Evropské komise Jean Claude Juncker.

Zdechovský chce změnit vnímání Evropské unie v očích občanů

Ve své nové funkci se Zdechovský chce zaměřit na rozšíření členské základny, většího zviditelnění evropských federalistů a jejich zapojení do dalších akcí a aktivit nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Češi vnímají Evropskou unii spíše jako zbytečný byrokratický aparát. „Chci jim ukázat, že to tak není a že Evropská unie umí našim občanů pomoci a také to dělá,“ říká Zdechovský a uvádí příklad neoprávněně zadržovaných dětí v Norsku nebo případ českého chovatele, jehož zvířata byla při převozu do Belgie zadržena německou policií z důvodu údajně neplatného očkování. V obou případech orgány EU nabídly svou pomoc.

Eva Fruhwirtová

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.