Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Europoslanci
  3. Zprávy europoslanců
  4. Pavel Poc: Komise slibuje příliv peněz do dopravní infrastruktury, v ČR nesmíme zaspat!

Pavel Poc: Komise slibuje příliv peněz do dopravní infrastruktury, v ČR nesmíme zaspat!

Publikováno: 2.2.2015 , Autor: kancelář Brusel

V Evropském parlamentu s novým rokem definitivně dozněly ozvěny loňských evropských voleb, po kterých jsme pomohli zformovat a ustavit novou Komisi a byli jsme jako europoslanci i v přímém přenosu svědky jednoho z „trháků“ podzimu v podobě představení velkého Junckerova investičního plánu.

Komise v něm členským státům konečně slibuje značné množství prorůstových investic, konkrétně až 315 miliard euro. Počkejme si na jaro 2015, kdy bude návrh detailně rozpracován a ukáže, zda půjde opravdu o tzv. čerstvé nové peníze, které evropská ekonomika tak nutně potřebuje.

Pokud plán přinese, jak slibuje, nová pracovní místa a bude pumpovat peníze do kvalitních projektů například z oblasti dopravní infrastruktury, na které jako na prioritě trvala i naše poslanecká delegace, tleskám. Alfou a omegou pro ČR bude ovšem takto kvalitní projekty zavčas připravit a na peníze si z jednoho velkého balíku pro unijní státy v rámci otevřené soutěže lidově řečeno sáhnout. Žádné národní obálky se konat nebudou.

Proto oceňuji, že právě Karlovarský kraj nezahálí a na plánech několika dopravních projektů pracuje. Jedním z příkladů je možnost navázat na nově budovaný obchvat Chebu projektem průtahu města Waldsassen nebo přeshraniční propojení Aše s Plesnou přes Bad Brambach.

Opravdu velkou výzvou evropského charakteru je ale záměr prosadit elektrifikaci železnice z Norimberku do Chebu, který nebudu váhat aktivně podpořit i z evropské úrovně a pomoci tak úsilí nejen chebského starosty Navrátila, ale i celého Karlovarského kraje společně s metropolitním regionem Norimberk.

To je přesně příklad velkého investičního projektu, který má výrazný široký záběr a může díky němu dojít k propojení průmyslových zón a přílivu ekonomických příležitostí.

Autor: RNDr. Pavel Poc, předseda delegace ČSSD v Evropském parlamentu

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.