Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Europoslanci
  3. Zprávy europoslanců
  4. EU na rozdíl od ČR omezuje podporu tradičních biopaliv

EU na rozdíl od ČR omezuje podporu tradičních biopaliv

Publikováno: 12.5.2015 , Autor: kancelář Brusel

Evropský parlament dnes schvaluje novou podobu směrnice o jakosti paliv a směrnice o využívání energie z obnovitelných zdrojů, které stanoví strop pro tradiční biopaliva ve výši 7% celkové spotřeby paliv v dopravě a nově zavádí cíl 0,5% pokročilých biopaliv vyrobených z odpadní biomasy, slámy, dřevin či mořských řas. Povinnost dosažení 10% podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě paliv v dopravě do r. 2020 přitom zůstává zachována.

„V praxi to znamená, že 10% podíl obnovitelných zdrojů energie v dopravě do r. 2020 bude muset nově zahrnovat i pokročilá biopaliva, případě elektřinu z obnovitelných zdrojů využitou třeba na elektrifikaci železnic a zvýšení počtu elektromobilů. EU tím reaguje na nové poznatky svědčící o negativních dopadech výroby tradičních biopaliv na životní prostředí“, uvádí k tomu europoslanec L. Niedermayer (TOP 09).

Pěstování plodin určených k výrobě tradičních biopaliv jako je řepka olejná nebo obiloviny totiž vytlačuje plodiny určené k výrobě potravin a v souhrnu může mít za následek zvyšování emisí CO2.

V ČR je v současné době podíl obnovitelných zdrojů energie na spotřebě biopaliv v dopravě na úrovni 6%, přičemž se jedná prakticky výlučně o tradiční biopaliva. „Podle stále většího počtu studií podpora tradičních biopaliv, jakkoliv podstatná třeba i z hlediska omezení dovozů energie do EU, vykazuje značné negativní dopady. Dnešní hlasování je, přes odpor silných zájmových skupin, definitivním potvrzením přesměrování pozornosti EU od tradičních biopaliv k pokročilým biopalivům či elektromobilitě, které nezatěžují životní prostředí negativními dopady. ČR změnu trendu v podpoře biopaliv podceňuje a bude otázkou, jak se s dohodnutými cíli vyrovná", konstatuje europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který se tématu ochrany klimatu dlouhodobě věnuje.

„Lpěním na finanční podpoře tradičních biopaliv si tak zaděláváme na problémy, i naše legislativa by měla zohlednit obrat, na kterém se země Unie a členové europarlamentu shodli“,uzavírá L. Niedermayer, který tím naráží na novelu zákona o spotřební dani z dílny ministerstva financí, kterou v současné době projednává Poslanecká sněmovna a která fakticky počítá pouze s daňovým zvýhodněním tradičních biopaliv.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.