Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Zlepšení právních předpisů pro malé a střední podniky

Zlepšení právních předpisů pro malé a střední podniky

Zlepšení právních předpisů pro malé a střední podniky

Publikováno: 2.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Dne 21. dubna 2016 se konal v Evropském výboru regionů seminář na téma “Zlepšení právních předpisů pro malé a střední podniky”. Hlavním cílem semináře bylo poskytnout účastníkům přehled hlavních iniciativ EU zaměřených na zlepšování právních předpisů – zejména v rámci REFIT platformy, jež má podpořit zjednodušení právních předpisů EU a snížit administrativní zátěž, dále vytvořit součinnost mezi některými hlavními aktéry v oblasti zlepšování právní úpravy a sdílení informací o pracovních otázkách a metodice. Taktéž má za úkol identifikovat potenciální prioritní soubory v oblasti zlepšování právních předpisů pro malé a střední podniky v budoucnosti.

V první části semináře se věnovala pozornost legislativním překážkám v oblasti DPH. Ve druhé části rozšíření perspektivy a identifikování dalších prioritních otázek v oblasti zjednodušení právních předpisů pro malé a střední podniky, které v sobě spojují odborné znalosti regionálních a místních orgánů a klíčových zainteresovaných stran.

Seminář zahájil Christian Buchmann s přáním “zdárného pokroku v hospodaření malých a středních pokroků v budoucnosti”. Po něm se ujal slova Norbert Sagstetter, jenž předeslal přehled hlavních zpráv z průzkumu, týkající se zejména povinností přeshraničních plateb DPH a snížení nákladů na dodržování předpisů DPH pro malé a střední podniky. Dále poukázal na větší harmonizaci v oblasti DPH, zejména ve snížení administrativní zátěže. Taktéž přijatelnější požadavky na podávání zpráv či termíny uchovávání záznamů zejména u společností s přeshraničními transakcemi. Rovněž představil akční plán DPH přijatý Evropskou komisí dne 7. 4. 2016. Ten v hlavních bodech obsahuje obchodování po internetu v rámci jednotného trhu, dále naléhavá opatření k odstranění rozdílů v DPH, střednědobé opatření k odstranění rozdílů v DPH: směrem k jednotnému evropskému prostoru DPH a moderování základní úrokové sazby.

Dále se hovořilo o návrhu k DPH přeshraničního internetového obchodu na rok 2016 s tím, že komise navrhla:

• prodloužení stávající jednotné elektronické registrace a platebního mechanismu (MOSS)

• Zavedení zjednodušeného společného celounijního opatření na pomoc malým začínajícím internetovým podnikům

• Umožnění domovským zemím jednotnou kontrolu přeshraničních podniků pro účely DPH

Dalšími tématy v této části panelu bylo přezkoumání směrnice pro malé podniky v rámci směrnice o DPH 2006. Cílem přezkoumání má být jednoduchost, zejména u přeshraničního obchodu. Dále důraz na rovné podmínky trhu „s tuzemskými dodavateli a konkurenčními dodavateli z jiných členských států by mělo být zacházeno stejným způsobem, aby nedocházelo k narušování hospodářské soutěže a přispívalo to k efektivnímu vývoji“ podotkla Cristina Pruñonosa Bengochea, katalánská zástupkyně. Rovněž právní jistota při níž by měla existovat jasná legislativa a podpůrná opatření podporující přeshraniční obchod. Po přezkumu těchto položek je záměrem představit balíček zjednodušujících opatření pro malé a střední podniky na 2017.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.