Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Zdraví matek a jejich dětí

Zdraví matek a jejich dětí

Zdraví matek a jejich dětí

Publikováno: 10.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Ve dnech 7. a 8. března 2016 se uskutečnil dvoudenní konference, která se týkal tématu zdraví matek a jejich dětí.

Úvodního slova se ujala Anne-Claire de Liedekerke, prezidentka organizace Celosvětového hnutí matek a představila tak organizaci. Její hluboké přesvědčení, že matky mají klíčovou roli ve společnosti, ji vedlo právě k zapojení do této organizace. Poté slovo předala Irene Nkosi z Jižní Afriky, která pracuje v organizaci mother2mothers, což je globální nezisková organizace věnující se pomoci matkám s AIDS a snaží se vytvářet zdravé rodiny a komunity. Podělila se s účastníky o svůj nelehký život s HIV, ale díky organizaci ve které pracuje, získala podporu a vzdělání, aby mohla pomáhat ostatním ženám, které si prošly a stále prochází podobnou cestou.

Další panelistkou byla Ana Maita, aktivistka za práva matek v Rumunsku. Sdružení Matky matkám se zaměřuje na lobbování a obhajobu matek v rámci právního postavení týkající se zdravotních služeb a mateřství. Na Anu Maitu navazovala Aliette Abraham z Madagaskaru, která pracuje v organizaci Otitsara. Začala slovy o krizi v zemi, která započala už v roce 2009, a která měla mnohostranný charakter, ať už sociální, kulturní nebo ekonomický. Krize měla podle Aliette veliký dopad na rodiny, jejich destabilizaci a zvýšení nejistot. Dále účastníky seznámila s metodou, kterou Otitsara používá, aby těmto nejistotám předcházeli. Jedná se o měsíční nebo týdenní setkání žen, které si vzájemně vyměňují zkušenosti a sdílí své příběhy. Momentálně je v organizaci zhruba 60 matek.

Druhý den se mezi panelisty objevili také muži a jedním z nich byl Philip Biswas, který pracuje pro neziskovou nadaci v Bangladéši. Jeho první slova se zaměřila na situaci v tomto státě, která je velmi problémová a na ženy a jejich mateřství. Každých 45 minut zemře 1 žena během porodu a 70 % žen trpí podvýživou. Jednou z hlavních aktivit nadace je prosadit základní zdravotnické služby pro matky v těžko přístupných místech a zlepšit celkový zdravotní stav venkovské komunity.

Jako další si slovo vzala Raphaëlle Chaillou z Francie, která pracuje pro organizaci Být v dobré formě. Jejím posláním je přispět k zajištění dobrých životních podmínek a zdraví všech žen. Cílem organizace je pomoci městům zavést preventivní opatření v oblasti zdraví.

Nakonec vystoupila Veronique Hundscheid, která je členkou organizace Mama Café v Nizozemí. Jednou nebo dvakrát za měsíc Mama Café přivítá těhotné ženy a mladé matky, aby se naučily, vzdělávaly a sdílely zdravotní zkušenosti a radost z rodičovství. Každoročně se pořádají 3-4 celostátní akce na podporu místních Mama Café a jejich pozitivního přínosu pro blaho mladých matek a jejich dětí.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.