Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Závěrečná konference projektu Green Skills

Závěrečná konference projektu Green Skills

Publikováno: 4.3.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 1. 3. 2016 se konala závěrečná konference projektu Green Skills v budově Výboru regionů

Hlavním tématem této konference bylo představit potenciál „zelených“ pracovních míst, vypořádání se s nezaměstnaností ve stavebním sektoru ekonomiky a zdůraznit potřebu poptávky po pracovní síle s odpovídajícími zkušenostmi a dovednostmi.

Mezi prvními se slova ujala Laura Bas, projektová manažerka asociace Ribera Alta, která vysvětlila, co je to Green Skills projekt. Ekonomická a finanční krize měla velký dopad na stavební sektor ekonomiky, což je důležitý sektor téměř pro všechny členské státy EU. Mnoho zemí hlásí hlubokou recesi v tomto odvětví a nevyhnutelně vysokou úroveň nezaměstnanosti. Zároveň roste poptávka po nových dovednostech a kvalifikaci ve stavebním sektoru, hlavně jako důsledek rychlé ekologizace aktivit a pokroku v technologiích, které mění požadavky na kvalifikaci rychleji, než na co by mohl vzdělávací systém náležitě reagovat. Je zde proto velká potřeba řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Projekt Green Skills je spolufinancován evropským programem PROGRESS a zabývá se přesně výše zmíněnými potřebami. Cílem projektu je nejprve identifikovat pracovní a vzdělávací faktory, které pracovníkům ve stavebním sektoru brání v získání práce, která vyžaduje rekvalifikaci a nové schopnosti. Projekt těmto lidem poskytuje prostředky jak se rozvíjet a rozšiřovat své technické a odborné dovednosti, které jsou nezbytné v jejich odvětví, a které je potřeba řešit společně s požadavky na ochranu životního prostředí a cílů v oblasti energetické udržitelnosti pro rok 2020.

Mezi další panelisty patřila například Jean Lambert z Evropského parlamentu, která mluvila především o ženách ve stavebnictví, které dostávají průměrně o 28 % menší plat než muži, nebo Christos Katsalis, který popsal konkrétní příklady ekologického stavebnictví. Zmínil například Dánsko, kde staví domy z trupů odstavených lodí, Polsko, kde se nachází ekologické obchodní centrum nebo Univerzita na Kypru, která otevřela velký technologický ekologický park s mnoha solárními panely.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.