Workshop: Udržitelná potravinová politika
Publikováno: 21.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková
Ve čtvrtek 9.10.2014 s v budově Výboru regionů konala jedna z posledních konferencí v rámci Open days, tentokrát na téma udržitelné potravinové politiky.
Jako první vystoupila Anne DE FEIJTER, která představila projekt URBACT – Working together on sustainable food. Jedná se o projekt deseti měst, Brusel je vedoucím partnerem. Jejich heslo zní: Jeden za všechny, všichni za jednoho. Do tohoto projektu je zapojeno více než 2000 lidí. Síť propojených měst se zaměřuje na tři klíčové body:
1) pěstování ovoce a zeleniny ve městech, parcích, na střechách, balkonech a také na zlepšení úrodnosti půdy
2) dopravu potravin lepší s ekologičtější cestou
3) radost z jídla – konzumace místních, sezonních, čerstvých produktů, bez pesticidů, menší obsah živočišných bílkovin.
Novinkou je nyní rozvoz vlastní kávy do místních barů na kole.
Následoval Info Urbact Markets Project, představený Malgorzata GOLAK . Jeho partnerem je mnoho měst v různých zemích, avšak tím vedoucím se stala Barcelona. Hlavním cílem je pochopit a prozkoumat úlohu místních trhů. Ty jsou pro většinu měst velmi důležitým místem a to zejména ze sociálních, kulturních a ekonomických důvodů. Městské trhy se objevují ve všech velikostech a tvarech: vnitřní i venkovní, specifické pro konkrétní výrobek nebo typ potraviny nebo smíšené. Mají však některé rysy společné: konají se v městských čtvrtích, nabízejí možnost zaměstnání, konzumaci místních potravin. Zkrátka oživují města. Na evropské úrovni existuje více než 20 000 trhů a jejich obrat stále roste.
Gastronomic cities je program pěti měst, které společně podporují gastronomii jako klíčovou věc pro rozvoj měst. Tento projekt byl prezentován Rocío Rojo ARAUZO. Vedoucím tohoto projektu je město Burgos. Města hrají velmi důležitou roli ve strategii EUROPA 2020. Program je zacílen na podporu podnikání malých a středních podniků, jejich hospodářskou činnost a zaměstnanost. Toto je hlavním hnacím motorem měst. Dále se jedná o cestovní ruch, zajištění řízené poptávky, konkurence schopnost a podporu místních surovin.
A jako poslední představila Sara JERVFORS project Diet for a green planet. Potraviny a zemědělství jsou klíčovou součástí globálních problem týkajících se životního prostředí. Obec Södertälje hraje klíčovou roli v rozvoji praxe úspěšné implementace myšlenek ve veřejných kuchyních v souladu s přísnými rozpočtovými podmínkami.
Základní principy tohoto projektu jsou: dobré a zdravé jídlo, organicky pěstované a ideálně z ekologických farem, méně masa, více zeleniny a celozrnné pečivo, sezónní potraviny, místní výroba a snížení odpadu.
Celková vize projektu je přispět ke změně stravovacích návyků, které podporují místní a udržitelnou produkci potravin a rozvoj.