Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Výzkum náboženství, které je rozhodující pro evropskou společnost

Výzkum náboženství, které je rozhodující pro evropskou společnost

Výzkum náboženství, které je rozhodující pro evropskou společnost

Publikováno: 21.3.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 17. 3. 2016 proběhl seminář na téma „Výzkum náboženství, které je rozhodující pro evropskou společnost.“

Jako první vystoupil Kurt Deketelaere, který mluvil o asociaci LERU (League of European Research Universities) a jích cílech. LERU je asociace která podporuje výzkum především na evropských univerzitách. Podle ní výzkum hraje základní roli v inovačním procesu a přispívá k pokroku ve společnosti. Snaží se podpořit porozumění a znalosti politiků a veřejných autorit o roli a činnosti vysokých škol v oblastech náročných na výzkum. Její široké spektrum působnosti a příspěvky do debaty o výzkumech vynesly LERU pověst hlavního aktéra v oblasti výzkumu v EU. Jejím hlavním cílem je vytváření nových poznatků prostřednictvím základního výzkumu, který je zdrojem inovací ve společnosti, podpora vzdělání prostřednictvím povědomí o hranicích lidského poznání a podpora výzkumu ve spolupráci s průmyslovými podniky a společností.

Jako další se slova ujali Joris Geldhof, Mathijs Lamberigts a Terrence Merrigan z univerzity v Lovani. Ti představili svůj výzkumný projekt, který se zabývá krizí náboženství, především římsko-katolické církve. Zaměřují se na různá témata, například náboženství jako osobní zbožnost; náboženství, sekularizace a individualita; náboženská svoboda a „nekřesťanská“ náboženství a v neposlední řadě náboženství v kontextu moderní doby, či římsko-katolická církev ve smyslu posvátnosti. Jejich hlavním cílem je poskytnout úvahu o náboženství a jeho roli, kterou hraje v rozvoji společnosti, pochopit ho jako historické, proměnlivé a nezávislé a reflektovat znovuobjevení sekularizace.

Jako poslední vystoupil Andrew Papanikitas, který hovořil o projektu Partnerství a hodnoty zdravotní péče. Projekt se snaží sjednotit výzkum napříč oxfordskou univerzitou a dalšími akademickými institucemi, spolupracuje i s neakademickými organizacemi pro vzájemné předávání zkušeností o hodnotách ve zdravotnictví, organizuje semináře, konference a další akce a podporuje iniciativy v oblasti výzkumu dalších jednotlivců nebo organizací. Momentálně se zaměřuje především na témata Soucitu ve zdravotnictví, Trhy a zdravotnictví a Přesná medicína.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.