Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Výjezdní zasedání starostů Jihočeského kraje ve Štrasburku

Výjezdní zasedání starostů Jihočeského kraje ve Štrasburku

Výjezdní zasedání starostů Jihočeského kraje ve Štrasburku

Publikováno: 22.4.2016 , Autor: René Příhoda

Ve středu 13. dubna 2016 se konalo na pozvání Pavla Poce, poslance Evropského parlamentu, výjezdní zasedání starostů Jihočeského kraje do Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem zasedání bylo seznámení zúčastněných s činností této instituce, doplněné o osobní setkání s poslancem Pavlem Pocem, který účastníkům přiblížil nejen fungování Evropského parlamentu, ale též je seznámil se svoji činností.

Po úvodním slovu hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a prezentaci Pavla Poce proběhla s účastníky debata, mezi kterými nechyběla témata od čerpání finančních zdrojů z Evropské unie, až po migraci. Po skončení prezentace účastníci shlédli část plenárního zasedání parlamentu, a poté se přesunuli do Cap Europe k prezentacím ke komunitárnímu programu LIFE a k představení působení Stálého zastoupení České republiky při EU se sídlem v Bruselu.

Na úvod programu hejtman Jiří Zimola poděkoval přednášejícím, že vážili cestu z Bruselu, aby seznámili starosty a radní z Jihočeského kraje jak s komunitárním programem LIFE, prezentovaným Lucií Trokanovou, tak s činností stálého zastoupení, kterého se ujala Eva Srnová, národní expertka na regionální a urbánní politiku. Dále poděkoval starostům a radním, že vážili tuto cestu do Štrasburku i přes to, že strávili čtrnáct hodin v autobuse.

Jako první se ujala prezentace Lucie Trokanová, která účastníky seznámila s již úspěšně vykonanými projekty v oblasti životního prostředí prostřednictvím programu LIFE, vysvětlila jim kroky při realizaci nových projektů a jejich možné finanční čerpání. Dále poukázala na priority pro následující období, které jsou zaměřené zejména na efektivitu využití přírodních zdrojů a zmírnění klimatických změn.

Po jejím vystoupení se prezentace chopila Eva Srnová, která účastníkům přiblížila fungování Stálého zastoupení České republiky při EU, představila jeho strukturu a dále se již plně věnovala regionální a místní politice a víceletému finančnímu rámci EU do roku 2020. I přes pokročilou hodinu a časově náročný program se rozvedla dlouhá debata účastníků s prezentující, že seminář musel být, po více jak dvou hodinách, z časových důvodů ukončen.

Samotný program výjezdu byl zahájen již o den dříve, kdy měli účastníci možnost cestou do Štrasburku shlédnout Automobilové a technické muzeum v Sinsheimu ve Spolkové republice Německo, které obsahuje největší soukromou sbírku historických automobilů Maybach.

Program hejtmana Jiřího Zimoly započal tentýž den ve Štrasburku a to setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, se kterým pohovořil mimo jiné o energetické unii a pozval jej na slavnostní zahájení výstavy CERN Accelerating Science, která se bude konat dne 20. září 2016 v Českých Budějovicích.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.