Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Veřejné zakázky jako hybná síla inovací v malých a středních podnicích a ve veřejných službách

Veřejné zakázky jako hybná síla inovací v malých a středních podnicích a ve veřejných službách

Publikováno: 4.9.2015 , Autor: Aneta Křičková

Evropská unie se bude v následujících letech stále více spoléhat na inovace k vytvoření ekonomického růstu a pracovních míst napříč všemi regiony. Za účelem posílení konkurenceschopnosti, tak mohou smlouvy o veřejných zakázkách, které ovlivňují téměř 20 % celkového HDP EU, hrát důležitou roli.

Z tohoto důvodu Evropská komise publikovala příručku „Veřejné zakázky jako hybná síla inovací v malých a středních podnicích a ve veřejných službách“, která byla přeložena do všech jazyků zemí EU. Tato příručka má být nápomocná tvůrcům regionální politiky při zadávání veřejných zakázek na inovativní řešení v rámci strukturálních fondů. Příručka popisuje možné nástroje k mobilizaci “moci peněz” při zadávání veřejných zakázek, jež mohou regiony uplatňovat. Jedná se o poslední z řady příruček připravených Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl za účelem vytvoření příznivého podnikatelského prostředí a také za účelem posílení konkurenceschopnosti malých a středních podniků na regionální úrovni.

Inovace zadávání veřejných zakázek může sloužit jako důležitý nástroj pro stimulaci růstu. Veřejné zakázky, ať už na lokální, regionální, národní či evropské úrovni, mohou získat mnoho výhod prostřednictvím inovativních řešení, které jsou pro ně vytvořeny na míru: oslovení společenských výzev, úspora zdrojů, zvýšení kvality služeb. Pro firmy, a zejména malé a střední podniky, inovace zadávání veřejných zakázek může vést k jejich posílení tím, že jim umožní nalézt prvního zákazníka, který může být využit pro reference v následujících podnikatelských příležitostech

Příručka byla přeložena do všech jazyků EU a je ke stažení zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.