Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Strategie letectví EU

Strategie letectví EU

Strategie letectví EU

Publikováno: 13.5.2016 , Autor: Kateřina Kuthanová

Ve dne 29. dubna se v prostorách Evropského výboru regionů konal za účelem projednání a výměny názorů různých zainteresovaných stran meeting na téma „Strategie letectví“.

Letectví má velký vliv na ekonomický růst, zaměstnanost, obchod a mobilitu v Evropské unii. Nicméně regionální letectví svou konkurenceschopnost v současné době ztrácí, a jelikož má velký podíl na HDP (10 %), vyvstává s tím potřeba soudržné evropské strategie v této oblasti.

Podstata strategie letectví tkví v tom, že má podpořit evropské investory a vytvořit pro ně lepší investiční prostředí, tím se zvýší konkurenceschopnost tohoto odvětví a jeho celková role pro ekonomiku. Rovněž se tak podpoří ekonomický růst a tvorba pracovních míst. Navíc je velmi důležitá pro územní soudržnost, jelikož může okrajovým a řídce obydleným regionům nabídnout přístup k většímu společnému trhu.

Je důležité, aby Evropa brala v úvahu, že existují různé druhy okolností, kterým musí evropské regiony čelit, a že je i z hlediska konektivity a počtu provozovaných tras velký rozdíl mezi západní a východní Evropou. Například pro regiony, které mají centrální letiště, představuje nárůst konkurence ze strany nových provozovatelů, leteckých společností a mimoevropských letišť reálnou hrozbu. Navíc, ve více okrajových oblastech s malým počtem obyvatel jsou často zapotřebí veřejné dotace, které pomohou letiště a veřejný sektor dopravy udržet v provozu. Politika a regulace týkající se veřejné podpory jsou v těchto oblastech důležitými otázkami.

Strategie letectví se tudíž v první řadě zaměřuje na to, aby se zvýšila konkurenceschopnost, kterou regionální letectví v současné době ztrácí. Toho chce dosáhnout prostřednictvím tržně orientovaných opatření, která mají za cíl usnadnit přístup na mimoevropské trhy. Dále chce podporovat rovnou a spravedlivou hospodářskou soutěž, zvýšit transparentnost směrem ke spotřebitelům, dát jim více možností výběru letů a s nimi spojených služeb. Taktéž jim nabídnout větší komfort. V neposlední řadě by chtěla prodloužit trasy, které k letištím vedou, podpořit tím konektivitu mezi jednotlivými regiony, orientovat se na rozvoj nových destinací, provoz letišť i letecké dopravy.

Jednou z dalších výzev pro evropské letectví je s pomocí koordinovaného a technologicky vyspělého letového provozu zvýšit efektivitu zdrojů a snížit dopad na životní prostředí.

Meeting byl veden zpravodajkou Ulrikou Carlefall Landergrenovou (SE/ALDE), členkou komise COTER Evropského výboru regionů a městské rady Kungsbacka, spolu s expertem Hansem Brattströmem. Do následné diskuze se zapojilo několik odborníků a zainteresovaných stran.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.