Resfood konference se zaměřením na udržitelné zdroje vody a potravin
Publikováno: 2.11.2015 , Autor: Aneta Křičková
V úterý dne 27. října proběhla Resfood konference, která se zaměřila na možnosti řešení výzev v oblasti udržitelného zemědělství, s cílem předložit řadu nápadů na projekty týkající se zdrojů i dodávek potravin a vody. Konference byla organizována ve spolupráci s projektem Potraviny pro život a s evropskou technologickou platformou Dodávky vody a kanalizace.
Projekt RESFOOD se konkrétně zabývá účinnějším využíváním zdrojů a bezpečnou výrobou a zpracováním potravin. Projekt je financován Evropskou komisí v rámci 7. rámcového programu (FP7), jehož cílem je prostřednictvím výzkumu dosáhnout nejvyšší možné výrobní produktivity zdrojů a jejich recyklace, která by umožnila opětovné využití těchto materiálů.
Celý projekt vychází ze strategie Evropa 2020, která vyzývá k biohospodářství jako klíčovému prvku pro inteligentní a zelený růst v Evropě. Z tohoto důvodu v rámci konference zazněl požadavek na vytváření dalšího pokroku ve výzkumu biohospodářství a inovací tím, že dojde ke zlepšení správy obnovitelných biologických zdrojů. Dále by, dle názoru prezentujících, mělo dojít k otevření nových a diverzifikovaných trhů potravin a biologických výrobků.
Strategie biohospodářství by tudíž měla zahrnovat akční plán, jehož cílem by bylo připravit cestu k více inovační, energeticky účinnější a konkurenceschopné společnosti, která slaďuje bezpečnost potravin s udržitelným využíváním obnovitelných zdrojů pro průmyslové účely, a to při současném zajištění ochrany životního prostředí.
Prezentující zřetelně upozornili na skutečnost, že Evropa se v současné době potýká s nebývalým a neudržitelným využíváním přírodních zdrojů, což ohrožuje stabilitu životního prostředí, na níž je populace závislá. Kromě obrovských vodních a energetických ztrát, dochází také ke ztrátám potravinových zásob vyprodukovaných v Evropě. V tomto ohledu konference RESFOOD vyzvala k řešení zásadních témat týkajících se této oblasti, která by měla směřovat k maximalizované produktivitě zdrojů a opětovnému využití materiálů. Navrhovaná řešení by tak mohla vést k významným úsporám, pokud jde o opětovné využití vody a využití živin při zavlažování, rovněž tak i efektivnější a ekologicky šetrnější techniky získávání cenných látek z potravin.