Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Projekt Market4RES – trh s elektřinou pro období 2020-2030

Projekt Market4RES – trh s elektřinou pro období 2020-2030

Projekt Market4RES – trh s elektřinou pro období 2020-2030

Publikováno: 2.6.2016 , Autor: Markéta Kubová, Kateřina Kuthanová

Dne 19. 5. 2016 se konala v budově hotelu Thon konference, jež představila projekt Market4RES. Ten zkoumá potenciální vývoj cílového modelu pro integraci trhů s elektřinou EU a má umožnit udržitelný, fungující a bezpečný systém napájení s velkým množstvím energie z obnovitelných zdrojů. Projekt je zaměřený na velkoobchodní strukturu trhu.

První účastník Ove Wolfgang, pracovník energetického výzkumu SINTEF v Norsku, seznámil nejdříve přítomné s pozadím tohoto cílového modelu. Ten byl vyvinut v roce 2008 Fórem evropských regulátorů z Florencie pro další integraci evropských trhů s elektřinou a je založen na principu energie vnitrostátního trhu propojený prostřednictvím účinných mechanismů a navržených tak, aby využil vzájemné doplňování různých výrobních zařízení v Evropě. Jedním z jeho cílů je usnadnit dialog mezi zainteresovanými stranami, které vedou k ekonomičtějšímu a lépe udržitelnému trhu.

V posledních letech podpora obnovitelných zdrojů energie (OZE) a její následné zvýšení v OZE vedly k nadbytečné kapacitě a cenové hladině pod cenu elektřiny (LCOE) pro významnou část energetického mixu. Pro splnění cílů v oblasti obnovitelné energie pro rok 2030 to znamená, že podíl OZE v kombinaci s elektřinou budou muset zvýšit z dnešních 28 % na 44 %. K zajištění dostatečného stimulu pro investice do obnovitelných zdrojů energie a zároveň zachování dostatečné flexibilní schopnosti udržet bezpečné zásobování na požadované úrovni musí být představeny nové tržní nástroje. Projekt Market4RES identifikoval a vyhodnotil deset klíčových oblastí s odpovídajícími nástroji pro strukturu trhu, které mohou být zlepšeny, aby se dosáhlo úspěšné integraci trhu vysokých hladin OZE do roku 2030. Je určeno šest oblastí pro krátkodobé trhy (načasování krátkodobých trhů, konstrukční principy pro vyvažování mechanismů, krátkodobé účinky podpůrných mechanismů OZE, reakce na poptávku v krátkodobých trzích, síťové zastoupení, předkládání nabídek) a čtyři pro dlouhodobé (konstrukce a využití kapacit odměňování mechanismů, dlouhodobé účinky podpůrných mechanismů OZE, účast poptávky na dlouhodobých trzích, dlouhodobé přeshraniční produkty). Market4RES si z těchto deseti oblastí vybralo sedm (vyřadilo dlouhodobé přeshraniční produkty, síťové zastoupení, předkládání nabídek), které budou dále zkoumány. „V ideálním případě bychom vyhodnotili všech deset oblastí, ale vzhledem k časovému rámci, to není možné,“ řekl Petr Ahcin z výzkumného střediska SINTEF v Norsku a pokračoval: „Volba byla provedena na základě dostupných nástrojů k modelování simulace různých možností návrhu na trhu, a nikoliv na rozhodnutí o významu jednotlivých oblastí pro vývoj cílového modelu.“

Projekt Market4RES je financován „Inteligentním energetickým evropským programem“ a jeho aktivita započala v dubnu 2014 a bude končit v srpnu 2016. Zahrnuje významné organizace, obnovitelná odvětví, síťové operátory a účastníky trhu.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.