Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Práva pacientů a přeshraniční zdravotní péče

Práva pacientů a přeshraniční zdravotní péče

Publikováno: 10.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Ve čtvrtek 3. března 2016 se v budově Evropského parlamentu uskutečnila konference, která se zaměřila na přeshraniční zdravotní péči.

Úvodního slova se ujal doktor Vincenzo Costigliola, prezident Evropské lékařské asociace, který hned na začátku řekl, že je velmi důležité budovat základ pro silné evropské sítě v oblasti zdravotní péče. Zmínil se o rehabilitačních centrech, která velmi doporučoval díky technologickému pokroku, lepší kvalitě a rychlejšímu přístupu, než tomu bylo dříve. Zmínka padla také o ozdravných střediscích, kde jsou pacientům nabízeny lékařské služby s vysokou kvalitou péče a technologických inovací. Pacienti jsou spotřebitelé, kteří výměnou za peníze očekávají kvalitní lékařské služby. Potřeby pacientů by měly být na prvním místě, pacienti by měli být více informování a více motivováni. Poté si položil otázku, proč vlastně lidé cestují do zahraničí, aby získali potřebnou péči. Důvody jsou hned 2, tím prvním je lékařská péče za přijatelnou cenu a druhým bodem je léčba ušitá na míru.

Jako další vystoupila Bianca Ferraiolo, která pracuje v organizaci Cittadinanzattiva, což je nezisková a spotřebitelská organizace, která byla založena v Itálii v roce 1978. Zaměřila se na situaci v Itálii po stránce zdravotní péče a z jakého důvodu vlastně pacienti navštěvují tuto zemi. Hlavním důvodem jsou chirurgické zákroky, zhruba 50 % populace EU si vybírá pro tento zákrok zrovna Itálii. Dalším bodem jsou nové způsoby léčby, konkrétně 35 % populace se zajímá o transplantace.

Dalším panelistou byl Francesco Amenta z organizace CIRM (Mezinárodní lékařské centrum) v Římě. Jedná se o organizaci poskytující bezplatnou lékařskou pomoc námořníkům jakékoliv státní příslušnosti po celém světě a zmínil se tedy o lékařské péči na moři.

Jako poslední vystoupila Martina Guerra, ředitelka fondu Assistenza e Benessere, což je zdravotně-sociální fond, nezisková organizace. Organizace se věnuje medicíně a péči, prevenci a výchově ke zdraví a v neposlední řadě sociální pomoci. Assistenza e Benessere nabízí na míru šitá řešení pro rodiny, banky a jiné.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.