Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Posílení regionální spolupráce pro obnovitelné zdroje v Evropské unii

Posílení regionální spolupráce pro obnovitelné zdroje v Evropské unii

Posílení regionální spolupráce pro obnovitelné zdroje v Evropské unii

Publikováno: 16.5.2016 , Autor: Markéta Kubová, Kateřina Kuthanová

Ve dnech 25. – 26. 4. se konal seminář na téma „Posílení regionální spolupráce pro obnovitelné zdroje v Evropské unii“. Cílem tohoto semináře bylo pohovořit o posílení regionální spolupráce na mezinárodní úrovni, a vyplnit tak prostor mezi národními politikami, co se obnovitelných zdrojů týče.

První den dvoudenního semináře se konal v prostorách Stálého zastoupení Dolního Saska při EU v Bruselu. Zahájil ho Michael Freericks, vedoucí Zastoupení Dolního Saska při EU, který všechny zúčastněné přivítal a poukázal na nutnost zvýšení obnovitelných zdrojů v EU. Na něj navázali zástupci z Německa, Španělska, Švédska, Dánska a Nizozemí, kteří se vyjádřili k současnému stavu obnovitelných zdrojů v EU, představili své projekty a vybídli k regionální spolupráci založené na politickém dialogu.

První účastník diskuze Lars Kaiser představil projekt “Furgy Clean Innovation”, jenž je založen na čisté energii a má vést k trvalému posílení firem z německo-dánských regionů. Projekt má být financován po dobu čtyř let z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) prostřednictvím programu Interreg 5s s celkovým rozpočtem 3 milionů eur. „Jeho cílem je zvýšit adaptibilitu na trhu malých a středních podniků pomocí inovací, dále napomoci soukromým společnostem, výzkumným ústavům a soukromým osobám ke vzájemné spolupráci, a rozšířit tak jejich okruh znalostí, což by nebylo možné uskutečnit ve stejném rozsahu bez vzájemných kontaktů,“ uvedl Kaiser.

Paula Piéro, další z hovořících, seznámila zúčastněné s portugalským projektem “1000Smart” v rámci programu SSC-01. Ten má uvnitř integrované společnosti dosáhnout energeticky úspornějšího, čistšího a technologicky inovativního prostředí. Myšlenkou projektu “1000Smart” jsou rovněž otevřená města, jež budou fungovat na otevřeném dialogu mezi veřejností a vládou a sjednotí různorodost mezi portugalskými městy-regiony.

Projekt „Biogas2020“, zaměřující se na přeshraniční spolupráci pro rozvoj bioplynu v Öresund-Kattegat-Skagerrak, představil švédský zástupce Frederik Grund. „Prostřednictvím spolupráce v oblasti Öresund-Kattegat-Skagerrak dosáhneme dobré pozice k tomu, abychom získali potřebného množství k vytvoření životaschopného trhu pro bioplyn,“ podotknul Grund. Cílem tohoto projektu je synergie a partnerství, které bude rozvíjet znalosti o bioplynu a položí základy pro udržitelnou výrobu a zvýšenou poptávku. „Už několik let pracujeme na zlepšování životního prostředí ve městech, které mají problém s dieselovými autobusy. Chceme zelenější a cirkulární ekonomiku na principu využití hnoje a odpadů do pohonných hmot,“ uvedl Grund. „Biogas2020“ také spolupracuje s univerzitami, ve kterých se dělají různé výzkumy a další aktivity.

Seminář pokračoval následující den (26. dubna) v prostorách Zastoupení Bádenska-Württemberska při EU.

V tento den byl poskytnut prostor pro politický dialog s institucemi EU. Cílem bylo prozkoumat možnosti jak v Unii s pomocí posílení regionů a regionální spolupráce podpořit zavedení obnovitelných zdrojů. Řešily se tak dvě klíčové otázky – jak lze v praxi umožnit regionální spolupráci a jaké jsou další kroky k vytvoření politického procesu pro regionální spolupráci na obnovitelné zdroje v EU.

To, co je pro regionální spolupráci podle několika zúčastněných klíčové, je samotný rozvoj a design trhu s obnovitelnými zdroji. Jelikož cílem je dosáhnout 100 % obnovitelných zdrojů, musí se navíc spolupráce regionů posunout na úroveň makroregionální, což znamená, že subjekty spolupráce budou jak města a regiony, tak i některé národní subjekty. „Dalším z mnoha způsobů jak posílit regionální spolupráci v oblasti obnovitelných zdrojů je zmocnit samotné občany, a to tím že se z nich stanou investoři, problém je ale v tom, jestli by o to občané měli zájem,“ uvedl na závěr M. Richard.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.