Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Oživení podnikatelského ducha, průkopnické regiony a města v Evropě

Oživení podnikatelského ducha, průkopnické regiony a města v Evropě

Oživení podnikatelského ducha, průkopnické regiony a města v Evropě

Publikováno: 11.3.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 9. února 2016 se konala konference v budově Výboru regionů na téma „Oživení podnikatelského ducha, průkopnické regiony a města v Evropě.“

Jako první se slova ujal Markku Markkula, předseda Výboru regionů, který hovořil o potřebě posílení podnikatelského ducha, jak vytvořit nová pracovní místa a jak motivovat města a regiony, aby byly v tomto ohledu více proaktivní.

Evropský komisař Gunther Oettinger naznačil, že Evropa není pryč z krize a evropské země jsou v recesi nebo ekonomicky stagnují, takže je potřeba vytvářet nové společnosti a hledat osvědčené postupy, ze kterých bychom se mohli poučit a předávat si navzájem cenné informace. Podle průzkumu mezi studenty, méně než 10% studentů si umí představit, že by se v budoucnu mohli stát podnikateli. Proto by se Výbor regionů měl zaměřit na děti ve věku 10-14 let, kdy si již můžou uvědomit, že by je toto povolání lákalo. Univerzitní profesoři a podnikatelé sami by měli chodit přednášet na školy, aby je děti viděly na život a vnímaly je jako vzor. Dále se zabýval otázkou financování začínajících podniků. Evropské banky často nechtějí podstupovat riziko v půjčování peněz začínajícím podnikatelům, a v tom by je EU měla podporovat. Dále je potřeba, aby byli lidé ekonomicky vzdělaní a věděli, jaké jsou jejich možnosti a měli připravený business plán.

Jako další vystoupila europoslankyně Dominique Riquet, která prohlásila, že potřeba v lidech vyvolat touhu, aby chtěli podnikat a vytvořit podmínky, aby již úspěšní podnikatelé chtěli v regionu zůstat a zatraktivnit ho i pro ostatní. Musí se vytvořit například dobrý systém zdravotní péče, zajistit vícejazyčné vzdělání, bezpečnost, infrastrukturu atd.

Constance Kann z Evropské investiční banky, se zaměřila na investiční banky a jejich ochotu pomáhat a podporovat začínající podnikatele a malé a střední podniky. Je také potřeba vytvářet inovační a vzdělávací klastry, aby si podnikatelé mohli zlepšit své schopnosti a dovednosti.

Mezi další panelisty patřili například Dimitri Corpakis, který představil některé nástroje vytvořené Evropskou komisí na podporu otevřené a přístupné inovace, nebo Nicolas Duhamel z regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie ve Francii, který mluvil o některých úspěšných projektech realizovaných v tomto regionu. Tyto projekty jsou zaměřené na studenty, mladé lidi a ženy a chtějí je přesvědčit o pozitivních aspektech podnikání.

Následovala Lowri Evans z Generálního ředitelství pro Vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky, která se zmiňovala o podpoře podnikání ze strany Komise v rámci Podnikatelského akčního plánu 2020, což zahrnuje například zjednodušení pravidel pro DPH, posílení principu druhé šance skrze srozumitelnější směrnice o insolvenci, speciální Erasmus pro podnikatele, nebo speciální programy pro migranty a ženy.

Mezi posledními řečníky vystoupila Josette Dijkhuizen, profesorka rozvoje podnikání na Maastrichtské škole managementu. Ta vyzdvihla význam, který mají společná schůze podnikatelů, politiků a akademiků. Nakonec se zaměřila na přistěhovalce a aspekty jejich podnikatelské smýšlení, jako je odvaha a vytrvalost.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.