Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. NATURA 2000: Úspěšný příběh směrnice pro ochranu přírody

NATURA 2000: Úspěšný příběh směrnice pro ochranu přírody

NATURA 2000: Úspěšný příběh směrnice pro ochranu přírody

Publikováno: 13.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Bavorská společnost pro ochranu ptáků (LBV) a Bavorská lovecká asociace (BJV) podporovaná bavorským ministrem pro životní prostředí uspořádaly dne 26. dubna 2016 konferenci, která se konala v instituci Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v Evropské unii v Bruselu za účelem zvýšení povědomí programu Natura 2000 a jeho realizaci.

Členské státy EU v roce 1979 jednomyslně přijaly směrnici na ochranu ptáků a v roce 1992 na ochranu stanovišť. Ty mají za úkol chránit více než 500 druhů volně žijících ptáků na území EU. Avšak 32 % z ptačích druhů v EU jsou v současné době v ohrožení. Program NATURA 2000 má za cíl zajistit dlouhodobé přežití evropských nejcennějších a ohrožených druhů a přírodních stanovišť uvedených pod těmito směrnicemi.

Během konference se poukazovalo na fakt, že tyto směrnice jsou účinné a představují vhodný legální nástroj pro ochranu biologické rozmanitosti. Tudíž odmítají jakékoliv změny těchto směrnic, které by ohrozily právní jistotu s ohledem na jejich realizaci v dlouhodobém horizontu. „V roce 1994 proběhlo mnoho diskuzí na téma právní ochrany zvířat a my jsme rádi, že jsme byli schopni nalézt cestu, která skvěle funguje. Jsem pyšný na svůj region a spolupráci s NATURA 2000,“ řekl v diskuzi Jürgen Vocke z Bavorské lovecké asociace.

Nicméně, jak bylo řečeno zástupci z Bavorské společnosti pro ochranu ptáků (LBV), je zapotřebí požádat bavorskou vládu, aby poskytla více lidských a finančních zdrojů, které umožní realizaci plánů s cílem ochrany přírodního dědictví. Kromě toho „Bavorsko představuje rozsáhlé, rozmanité a unikátní území v Německu s horskými loukami a mnoha zvířaty, jež musí být chráněni,“ řekl Andreas von Lindeiner z LBV. Dále „jsou zapotřebí vzájemné kontakty a spolupráce mezi farmáři a školami. Rovněž získávání finančních prostředků prostřednictvím Natura 2000.”

V závěrečné diskuzi Norbert Schäffer z LBV vyjádřil politování nad situací na Maltě, kde každoročně připraví lovci o život stovky migrujících ptáků. „Což je velmi smutné, protože ptáci jsou důležitou součástí ekosystému, který potřebujeme pro naše vlastní přežití,“ uzavřel Schäffer.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.