Jak může sledovatelnost potravin otevřít potenciál zemědělsko-potravinářského sektoru v Evropské unii
Publikováno: 19.11.2015 , Autor: Kateřina Bendová
Dne 18. listopadu se uskutečnila v prostorách banky Monte Paschi konference na téma „Jak může sledovatelnost potravin otevřít potenciál zemědělsko-potravinářského sektoru v Evropské unii“. Identifikace potravin je pro ochranu spotřebitelů nesmírně důležitá. Sledovanost potravin je nástroj, který slouží ke zlepšení bezpečnosti potravin a ke sdělování informací o produktu přímo spotřebiteli. Sledovatelnost sama o sobě nedělá potravinu bezpečnou. Je to nástroj řízení rizika pro využití za účelem pomoci při problému bezpečnosti potravin. Sledovatelnost má různé cíle, jako například bezpečnost potravin, poctivé obchodování mezi podniky a spolehlivost informací poskytnutých konzumentům.
Sledovatelnost představuje klíčový element pro konkurenceschopnost; představuje páku, která zachovává integritu dodavatelského řetězce a zvyšuje výrobu a distribuci produktů, jejichž hodnota se zvyšuje podle kvality a původu surovin stejně jako i výroba, dodávka a konzervační proces.
Ekonomické subjekty mohou zavést prvky pro sledovatelnost, které mohou účinně přispívat k integritě dodavatelského řetězce. V této souvislosti, může pokrok ve znalostech, zpracovávajících systémech a integraci dat hrát zásadní roli v celostním přístupu ke sledovatelnosti potravin.
Nová pravidla EU týkající se označování potravin stanovuje povinné informování spotřebitelů. To se stává důležitým prvkem konkurenceschopnosti pro aktéry na trhu, obzvláště pokud to posiluje vazbu mezi původem a kvalitou, aniž by došlo k nadměrnému zatížení podniků.
Konference se zúčastnil i Bruno Pasquino, generální komisař pro Expo Milan. Letošní ročník Milánského Expa 2015 se zaměřil na tradici, kreativitu a inovace v odvětvích souvisejících s potravinami. „Jeden z nejdůležitějších nástrojů je transparentnost a na tu bychom se u potravin měli zaměřit,“ vyjádřil se Pasquino.
Na konferenci byly také představeny současné extrémy, které představuje počet jak podvyživených lidí, tak lidí s obezitou. Někteří mluvčí se také věnovali tématu plýtvání potravin a výzkumu, který se zaměřil na počet vyprodukovaných a spotřebovaných potravin každý den.
Michael Erhart zastupující DG AGRI se zaměřil na téma nejlepší metody pro výrobce, tak aby byly, co nejvíce efektivní. Podle Erharta je klíčovou výzvou především trojí sledování: sledování výrobců, příběhu produktů a jejich úspěchu.
Podle Paula Rooke, presidenta CELCAA, jsou současně největšími výzvami: 1) udržování bezpečnosti potravin na vysoké úrovni; 2) dodávání informací přímo spotřebitelům; 3) transparentnost; 4) integrace nových technologií a mnohé další výzvy.
Na závěr byl představen všem účastníkům konference nový projekt Italiana, který má ambice pokrýt televizní vysílání po celém světě, který je nástrojem k propagaci italského stylu života.