Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. EURONET 50/50 MAX závěrečná konference

EURONET 50/50 MAX závěrečná konference

EURONET 50/50 MAX závěrečná konference

Publikováno: 18.3.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 16. 3. 2016 se konala závěrečná konference projektu EURONET 50/50 MAX.

Mezi účastníky vystoupila například Blanca Martinez de Foix Romance, která nejprve shrnula, o čem celý projekt je. Cílem je co největší úspora energie skrze implementaci metody 50/50 ve veřejných prostorách, jedná se především o více než 500 škol a dalších 50 veřejných budov ve 13 zemích EU. Koncept 50/50 byl vytvořen a poprvé vyzkoušen v Německu v 90. letech. Hlavní myšlenkou je zapojit školy do energeticky úsporných aktivit vytvořením ekonomické motivace pro školy a jejich správce (většinou místní úřady). 50% financí, které se ušetří díky energetické uvědomělosti žáků a učitelů se vrátí zpět do školní pokladny. Druhá polovina úspor je použita pro místní orgány, které platí účty za energie. Školy tak učí své žáky, jak co nejefektivněji šetřit energie tím, že změní své chování a dostávají další finanční zdroje a místní orgány mají nižší výdaje na energie.

Jako další promluvila Barbara Kulmer, která prezentovala město Weiz v Rakousku. Toto malé město má sice jen 11 tisíc obyvatel, ale rychle se rozvíjí především díky inovacím a dá se popsat jako město energie. Ve Weizu se nachází energetické inovační centrum, má rozmístěné solární panely například na budovách železniční stanice nebo u hlavního náměstí a podél řeky. Dále se město zaměřuje na podporu energeticky šetrných dopravních prostředků. Snaží se podněcovat své obyvatelstvo, aby jezdilo na kole nebo využívalo elektrické automobily.

Mezi poslední řečníky patřili například Josipa Gamulin, Andrea Vannucci, nebo Maria Busquets. Všichni se zaměřili na projekt 50/50 v praxi, například ve školách, dalších veřejných budovách nebo z pohledu obcí, které se shromažďují do Paktu starostů a primátorů, což je evropské hnutí zapojující místní a regionální orgány, které se dobrovolně zavazují ke zvýšení energetické efektivnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie na jejich území.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.