Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Dvojitý výbuch na letišti Zaventem: nejméně 13 mrtvých a několik raněných

Dvojitý výbuch na letišti Zaventem: nejméně 13 mrtvých a několik raněných

Publikováno: 22.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Dva výbuchy otřásly v odletové hale letiště Zaventem kolem osmé hodiny ranní. Domněnka o teroristickém útoku nebyla ani potvrzena ani vyvrácena.

Dvojitý výbuch otřásl letištěm Zaventem v Bruselu. Stalo se tak v odletové hale krátce po osmé hodině ráno. Úřady žádají veřejnost, aby nejezdila na letiště. Nejméně 13 lidí zemřelo, oznámila federální policie. Podle svědků bylo na místě několik zraněných.

Čtvrtý stupeň ohrožení

Domněnka o teroristických útocích na letišti v Bruselu se prošetřuje, uvedli premiér Charles Michel a ministr vnitra Jan Jambon. „Sledujeme situaci minutu po minutě, absolutní prioritou jsou pro nás oběti a lidé, kteří byli přítomni na letišti,“ dodal premiér. Stupeň ohrožení se v zemi zvýšil a úřady prosí veřejnost, aby nejezdila na letiště. Telefonní číslo 1771 je přístupné cestujícím a rodinám obětí, které se ocitly na letišti a mají nějaké otázky.

Oběti byly zraněny rozbitými okny a stropem, který se zhroutil

Zranění jsou již mimo letiště,“ řekl poslanec Georges Dallemagne, jehož manželka byla na místě v době, kdy dva výbuchy zazněly na letišti.

V 7.40 jsem ji odvezl a poté mi volala, aby mi řekla, že došlo k výbuchům někdy kolem osmé hodiny. Když se to dozvěděla, okamžitě běžela k hotelu Sheraton a pro zavazadla se vrátila až poté, co už bylo nebezpečí v oblasti odstraněno. Viděla zraněné oběti, které opouštějí letiště, část z nich záchranná služba přenášela na nosítka. Také viděla část zhrouceného stropu,“ vypověděl pan Dallemagne.

Svědek (David Crunel): „Bylo tam hodně prachu, stalo se to u terminálu linky American Airlines.“

Došlo ke dvěma výbuchům,“ řekla svědkyně, která byla přítomna v odletové hale. „Ke druhému výbuchu došlo u kavárny Starbucks. Utíkali jsme, byla tam spousta zraněných lidí.“

Uzavřené letiště a metro

Cestující byli evakuováni. Na místě bylo mnoho policejních jednotek společně se sanitkami.

Krizový plán byl aktivován. Máme informace, že došlo k více výbuchům, ale nic není potvrzeno. Letiště je nyní uzavřeno,“ oznámil Rudi Vervoort pro rádio Bel RTL.

Veškeré aktivity na letišti byly pozastaveny až do odvolání. Všechny přístupové cesty na letiště jsou zavřené a lety jsou odkloněny. „Všechny lety jsou přesměrovány na regionální letiště, včetně Lille, pokud bude potřeba,“ oznámil dispečer letového provozu.

Městská hromadná doprava byla zastavena. STIB uzavřel čtyři linky bruselského metra a rozhodl se evakuovat všechny stanice.

Originální článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.