Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Digital4EU fórum 2016

Digital4EU fórum 2016

Digital4EU fórum 2016

Publikováno: 4.3.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 25. 2. se konalo fórum různých aktérů zainteresovaných v oblasti digitálního jednotného trhu.

První část se týkala Evropského fondu pro strategické investice a informací o pracovních postupech Evropské investiční banky, která spravuje tento fond i další, které spolufinancují projekty v oblasti digitálního jednotného trhu. Byly také představeny příležitosti pro projekty spojené s digitálním trhem, které by mohly z příslušných fondů čerpat.

Další část se už zabývala konkrétními aspekty jednotného digitálního trhu. Jedním z řečníků byla Fátima Barros, prezidentka ANACOMu, která mluvila o výhodách, které přijímání digitálního trhu přinese Evropské unii v oblasti konkurenceschopnosti a které jí zajistí vedoucí postavení v průmyslu. Pokud se má Unie posunout ve vývoji v této oblasti, je potřeba začít přemýšlet o reformách, a to jak na úrovni EU, tak národní i regionální jednotlivých členských států. Dále zmínila index DESI (Digital Economy and Society Index), což je hlavní nástroj, který byl vytvořen Generálním ředitelství pro komunikační sítě, obsah a technologie. Tento index má za úkol poskytovat data vhodná pro posouzení digitálního rozvoje Evropské unie jako celku i jednotlivých členských států. DESI kombinuje 30 různých indikátorů, rozřazených do pěti hlavních celků, které reflektují relevantní oblasti politiky: Konektivita, Lidský kapitál, Dostupnost internetu, Integrace digitálních technologií (ze strany podniků) a Veřejné digitální služby.

Mezi další řečníky patřila například Karen Boers, spoluzakladatelka a výkonná ředitelka @Startups.be, která mluvila především o start-upech a inovacích. Většina nových internetových pracovních míst a inovativních služeb a produktů je vytvářeno podniky s vysokým tempem růstu a start-upy. Na druhou stranu tento fenomén může vést k ničení tradičních odvětví a mít velký dopad na jejich pracovní místa. Nepochybně vlna vytváření start-upů, které jsou poháněny technologickým a obchodním pokrokem souvisejícími s inovacemi se nezastaví. Naopak, díky internetu a rychlé digitalizaci všech aspektů života se tento proces může ještě urychlit.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.