Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Diaspora v Evropě

Diaspora v Evropě

Diaspora v Evropě

Publikováno: 11.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Dne 2. května 2016 se v Evropském parlamentu konala konference „Diaspora v Evropě“. Tato konference uzavřela rok výměn a koalic mezi organizacemi, akademiky a aktivisty spojenými s židovskými, romskými, arménskými a asyrskými diasporami v Evropě.

Evropská konference si kladla za cíl rozšířit rozsah diskuse nad rámec současných účastníků tak, aby zahrnovala i politiky, tvůrce veřejného mínění, zájmové skupiny, jakož i jiné minority a skupiny zabývající se diasporou. Konference se skládala ze čtyř částí, na nichž se hovořilo o otázkách týkajících se diskriminace, projevů nenávisti, osudů uprchlíků a dalších aktuálních témat.

Pro diasporu je charakteristické, že nemá žádné centrum a periferii. Každý z jejich členů je součástí společnosti své země,“ zahájil těmito slovy konferenci Sevan Holemans, z AGBU (Arménská generální dobročinná unie) v Belgii.

V prvním panelu na téma “Nové začlenění v Evropě” prohlásil zástupce z Filosofického institutu UNESCO Ismael Cortez. „Diaspora je definována jako nadnárodní společenství sdílející společné kulturní dědictví přenášené z generaci na generaci. Nicméně mnozí věří, že právě oni jsou původní evropská etnická skupina. To je nacionalistické myšlení." Svůj projev zavřel slovy: „Perspektivou projektu "Evropa diaspor" je ukázat, že Evropa byla vždy mozaikou národů.“ Taktéž Vicente Rogriguez Fernandez z TernYpe (Mezinárodní romská síť pro mladé) potvrdil: „Je zapotřebí, aby byla jasně definována specifičnost diaspory jako fenoménu, což je velký závazek.“

Účastníci mohli v průběhu konference podepsat chartu, a vyjádřit tak nesouhlas s diasporou v Evropě. Charta se zaměřovala mimo jiné na propagaci a rozvoj kultury, včetně vzdělávání dětí, které se s diasporou běžně střetávají. „Děti by měly mít zejména tu možnost dozvědět se o jejich původu a dědictví, taktéž mít přístup k příslušnému mateřskému jazyku a náboženské výchově ve školách,“ podpořila chartu Kristina Cunningham, evropská komisařka z Generálního ředitelství pro vzdělávání a kulturu.

Během konference Ruben Davtyan, HAIK-AGBU (Arménský studentský klub, Německo), zdůraznil, že „aktivity spojené s diasporou se potýkají zejména s nedostatkem finančních prostředků." Doporučil organizacím diaspor, aby spolu spolupracovaly, inovovaly a reagovaly na výzvy naší doby. Dále pochválil vedoucí pracovníky a dobrovolníky za „jejich oddanost, humanitární účely, kulturní aktivity, šíření vzdělání a advokacii.“

Na konci konference proběhlo slavnostní vyhlášení fotografické soutěže „Evropa v diaspoře“. Dvacet nejlepších fotografií vybraných porotou bylo vystaveno v Parlamentu během konference.

Vítězné fotografie můžete shlédnout zde:

http://europeofdiasporas.eu/sites/default/files/project/files/Europe%20of%20Diasporas%20photo%20exhibition.pdf

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.