Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Den otevřených dveří Evropské unie

Den otevřených dveří Evropské unie

Den otevřených dveří Evropské unie

Publikováno: 31.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Každý rok v květnu oslavují evropské instituce výročí založení Evropské unie, jež se váže k bývalému francouzskému ministrovi zahraničních věcí, Robertu Schumanovi, který dne 9. května 1950 představil v Paříži ideu sjednocené a spolupracující Evropy. Pří této příležitosti se veřejnosti v sobotu 28. května otevřely dveře všech evropských institucí v Bruselu v rámci festivalu „Den otevřených dveří Evropské unie“.

Návštěvníci měli jedinečnou možnost si prohlédnout mezi 10. a 18. hodinou prostory Evropského parlamentu, Evropské rady, Rady Evropské unie, Evropské komise, Evropského hospodářského a sociálního výboru, Evropského výboru regionů a Evropské služby pro vnější činnost. V každé budově – orgánu a instituci EU byl pro ně připraven program, v němž zaměstnanci EU představili interaktivní formou svoji každodenní činnost a tedy i činnost Evropské unie.

V Evropském parlamentu začal program koncertem, na němž se improvizovaně podílelo 400 účastníků, ty si za pomocí dirigenta zahráli na 250 různě barevných zvonů a vytvořili společně mnoho melodií, včetně hymny Evropské unie Ódy na radost. Poté následovala v jednacím sále debata s poslanci a politickým satiristou Alim Ferzatem, známým kritikem syrského režimu. Návštěvníci mohli rovněž shlédnout vítězný film Lux prize z roku 2009 „Welcome“, jenž pojednává o kurdském uprchlíkovi, který chce přeplavat kanál La Manche. Součástí programu byla také výstava francouzské fotografky Marie Dorigny ukazující náročnou cestu uprchlických žen do Evropy.

V Evropské komisi bylo připraveno množství interaktivních her. V hlasovací hře měli zúčastnění možnost se rozhodnout, jak by měl být rozpočet EU využit, prostřednictvím interaktivní mapy se dozvědět více o projektech financovaných z prostředků EU a speciální ocenění čekalo na ty, kterým se podařilo projít přes "investiční překážky". Program byl rovněž zaměřen i na nejmladší publikum, které si mohlo v různých vědomostních kvízech vysoutěžit drobné upomínkové předměty.

Velký zájem byl také o návštěvu Rady Evropské unie, do které není přístup běžně povolen. Zde probíhaly za doprovodu zaměstnanců komentované prohlídky, v nichž návštěvníci chodili po stopách prezidentů a ministrů vlád 28 členských států a sledovali jejich trasu skrz budovu Rady až do VIP zasedacích místností. V atriu budovy se prezentovalo 28 členských států, které návštěvníkům předávaly informace o tom, jak se každá země podílí na činnosti Evropské unie, o jejich kultuře a krajině. Rovněž zde byly k nahlédnutí významné evropské dohody.

V Evropském výboru regionů se tentokrát představilo 31 regionů z členských států Evropské unie. Ty prezentovaly kulturní a přírodní dědictví svých regionů a rovněž nabízely účastníkům ochutnávku místních regionálních specialit. Za kraj Královéhradecký to byly hořické trubičky a kraj Jihočeský zelňáky. Z České republiky se této události zúčastnily celkem čtyři kraje, kraj Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký a Olomoucký.

I když návštěvnost festivalu byla vzhledem k přísnějším bezpečnostním opatřením oproti minulým ročníkům nižší, celkově se zúčastnilo okolo 30 000 lidí a z toho 2 500 navštívilo Evropský výbor regionů.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.