Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Debata o zdravých potravinách

Debata o zdravých potravinách

Debata o zdravých potravinách

Publikováno: 5.11.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

4. listopadu se v Evropském parlamentu konala diskuze o zdravých potravinách. Debata začala zdravou snídaní, která demonstrovala možnosti a jednoduchost přípravy tohoto jídla.

Debatu zahájil moderátor celé události Rutger Schilpzand, poté se úvodního slova ujala předsedkyně organizace Choices International Foundation Clémence Ross a vyzvala především k diskuzi i kritice v následujících několika hodinách.

Jako první hovořil český europoslanec Pavel Telička, který zdůraznil několik bodů – 1. Zvolení nových europoslanců a obměnu Evropského parlamentu, který nyní ukazuje svou sílu a je si mnohem jistější. Také řekl, že Jean-Claude Juncker je mužem na svém místě a má silný mandát. 2. Vyzval k nutné diskuzi o budoucí roli EU. 3. Hovořil o občanech EU jako o společnosti s vysokým počtem civilizačních chorob jakou je např. cukrovka. Také zdůraznil, že zdravotní péče je i otázkou ekonomiky. Nadnesl problém špatné kvality potravin v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU a vyzval k zabývání se smlouvou TTIP (Transatlantické partnerství pro obchod a investice). Po své řeči se omluvil z další účasti a zamířil na setkání TRAN (Výbor pro dopravu a cestovní ruch).

Po Pavlu Teličkovi hovořila Clémence Ross, předsedkyně Choices International Foundation, která je v České republice zastoupena organizací Vím co jím a piju. Choices International vidí nutnost ve spolupráci mezi vědci, průmyslem, neziskovými organizacemi a politiky, bez této spolupráce by nebylo možné dosahovat patřičných výsledků. Organizace je podporována WHO. Zpráva z roku 2012 uvádí, že asi polovina občanů EU nemá povědomí o zdravém jídle. Organizace umisťuje na potraviny, které dle svých kritérií vyhodnotí jako zdravé, nálepky, které zákazníkovi v obchodě usnadňují orientaci mezi jednotlivými potravinami. Nálepky jsou několika druhů od prostého označení logem organizace po výčet jednotlivých nutričních hodnot. V každé společnosti je zvolen trochu jiný přístup tak, aby nálepky fungovaly co nejefektivněji. Na závěr Clémence Ross uvedla, že: „Nezáleží na postupu, důležité je rozšířit povědomí a znalosti o zdravém jídle.“

Jako další vystoupil Masoud Dara, lékař z WHO EU. Hovořil o tom, že 50 % evropských občanů trpí nadváhou a 20 % je dokonce obézních. Je nutné vzdělávání k zdravému způsobu života, které se zaměřuje primárně na děti. Evropané žijí často nezdravě, mají nedostatek pohybu a konzumují nezdravé jídlo. Míra obezity stoupá i ve Východní Evropě. Hovořil o třech složkách potravin, které způsobují problémy se zdravím. Evropané příliš solí a zvyšují tyto dávky, také konzumují příliš cukru a to vede k onemocnění cukrovkou. Nakonec konzumují příliš nasycených tuků. Je nutnost zpřístupnit zdravou stravu všem vrstvám obyvatel a zlepšit vzdělání v této oblasti. Snížit konzumaci soli, cukru a nasycených tuků by neměl být jen závazek ministerstva zahraničí, ale celé vlády.
Po jeho vystoupení se přihlásila účastnice, která upozornila na zavádějící informace při vytváření přímé korelace mezi konzumací cukru a výskytem cukrovky.

Jako poslední hovořil vědecký koordinátor Choices International Léon Jensen. Nadváhu označil za světový problém. Hovořil o tom, proč a jak jsou zapojeni vědci do zkoumání zdravých potravin. Důležitá je nezávislost v zapojování členů a vědců do výzkumu zdravých potravin. Vědci jsou placeni univerzitou a tedy státem, nikoliv organizacemi. Kritéria pro označování (nálepky) zdravých potravin jsou každé čtyři roky přezkoumávána a často zpřísněna. Je tedy možné, že pokud se výrobci nepřizpůsobí, o nálepku mohou přijít, pokud v dalším období nebudou splňovat přísnější kritéria. Ta jsou oznamována v dostatečném předstihu, aby umožnila výrobcům změnit složení či výrobní postupy.
Následovala otázka, zda výrobci souhlasí se zpřísněním kritérií a zda tím neriskují odliv zákazníků kvůli změně složení. Léon Jensen odpověděl, že v tomto je nutné hledat rovnováhu, škodlivé složky potravin omezovat postupně, skokově by to nepřineslo nic jiného než ztrátu zájmu a přechod občanů ke konzumaci nezdravějších potravinyn. Je nutné dobře odhadnout, co je ještě akceptovatelné.

Událost byla zakončena volnou diskuzí.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.