Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Cirkulární ekonomika v praxi: Přehodnocení našich výrobních a spotřebních modelů

Cirkulární ekonomika v praxi: Přehodnocení našich výrobních a spotřebních modelů

Cirkulární ekonomika v praxi: Přehodnocení našich výrobních a spotřebních modelů

Publikováno: 23.5.2016 , Autor: Kateřina Kuthanová

Dne 11. května 2016 se v areálu Tour & Taxis v budově BEL (Bruxelles-Environnement) konala mezinárodní konference na téma „Cirkulární ekonomika v praxi: Přehodnocení našich výrobních a spotřebních modelů“. Konferenci pořádala Agentura regionu Brusel pro životní prostředí (IBGE) – Bruxelles Environnement, a to ve spolupráci s jedním ze svých partnerů ACR+.

V průběhu této konference se účastníci měli možnost více dozvědět o cirkulární ekonomice a diskutovat o roli občanů, podniků a ekonomice opětovného používání a opravy.

Úvodní slovo měla Barbara Dewulf z Bruxelles Environnement, která představila strategii jejich institutu, pomocí které chtějí dojít k obecnému cíli cirkulární ekonomiky, čímž je zvýšení efektivity produkce, která má následně zlepšit kvalitu životního prostředí a lidského života. Bruxelles Environnement se k tomuto cíli rozhodlo dojít pomocí strategie „opětovného používání a opravy“ (reuse & repair), jež si zvolilo minulý rok. Barbara Dewulf zdůraznila důležitost cirkulární ekonomiky v dnešní době, a to slovy: „Čelíme environmentálním výzvám a musíme se postarat o způsoby, jak životní prostředí zachránit. Koncept normální (lineární) ekonomiky, při níž vzniká velké množství odpadu, neobsáhne všechny naše potřeby, kdežto cirkulární ekonomika, jež usiluje o nulový odpad, může naší planetu pomoci zachránit.

V druhé části programu byly prezentovány konkrétní příklady nových výrobních a spotřebních modelů.

Kulatého stolu se nejdříve účastnili představitelé místních a regionálních strategií na podporu „opětovného používání a opravy“.

Jako první se slova chopila Céline Schaar z Bruxelles Environnement (Region Brusel-hlavní město) a představila jejich program PREC („Regionální program v cirkulární ekonomice“) a plán týkající se odpadů Waste Plan.

Dále vystoupil i zástupce ze společnosti Snaga (Ljubljana) Janko Kramžar či McGregor Louise ze společnosti Zero Waste Scotland (Skotsko), kterou vede přímo skotská vláda. Obě společnosti představily své programy a plány, jak chtějí dojít ke svému cíli – dosáhnout nulového odpadu.

Druhého kulatého stolu, jenž byl tentokrát zaměřený na služby společností či podniků ve vztahu ke spotřebitelům, se zúčastnila například Sarah De Wulf ze společnosti AgainAgain! (Belgie). Tato společnost řeší problém týkající se toho, že na trhu existuje velké množství levných hraček, děti tak mnohdy mají tolik hraček, že si s některými ani nehrají a jen se jim doma povalují. V rámci této společnosti Sarah De Wulf se svou sestrou vyrábí a prodává hračky, které jdou vrátit poté, co dítě vyroste nebo ho hračka omrzí, nebo ji může jednoduše vyměnit za jinou. Jejich servis zahrnuje i opravu rozbité hračky či její čištění.

Dále vystoupil Jens Kok z iniciativy Dopper (Nizozemsko), která usiluje o čistou pitnou vodu pro všechny a snaží se o snížení plastového odpadu. V reakci na špatnou situaci ve spoustě velkých měst, kde se v řekách nachází velké množství pohozených plastových lahví, vytvořila tato společnost stylovou láhev na vodu, která je vhodná k opětovnému používání – tzv. „Dopper bottle“. Navíc tato společnost tvrdí, že kvalita vody z kohoutku je tak vysoká, že je zbytečné si kupovat vodu balenou, „ze které je navíc spousta odpadu. Průměrně člověk láhev vyhodí už po patnácti minutách od jejího zakoupení,“ dodává Jens Kok.

Po kulatých stolech následoval projev Judithy Sykes ze společnosti Useful Simple Projects, která je environmentálním poradcem (Velká Británie). Jejím přáním je být šetrnější k životnímu prostředí cestou recyklování odpadu ze zdemolovaných budov.

Třetí kulatý stůl byl zaměřen na služby spotřebitelů spotřebitelům. Thomas Opsomer ze společnosti iFixit Europe ve svém projevu kladl důraz na to, že „mnoho věcí a hlavně telefonů jde opravit, nemusí se vyhazovat, i když mají po záruční době.“ Tato soukromá společnost se tak zaměřuje na opravu téměř všech druhů věcí, ale prodávají i různé součástky a opravářské nářadí a dělají výzkumy na to, jak vyrobit udržitelné chytré telefony.

Martine Postma představila jejich společnost Repair Café (Nizozemsko) sdružující skupinu různých lidí, občanů, dobrovolníků i expertů, kteří se jednou týdně sejdou a pomáhají lidem opravit jakékoli věci, které jim přinesou. „V současnosti fungujeme na 1042 místech ve 25 zemích na celém světě, včetně Ameriky, a každý měsíc pomůžeme zachránit kolem 18 000 výrobků,“ dodává.

Peerby (Nizozemsko) je druh sociální sítě, která nám umožňuje vypůjčit si od lidí v našem okolí věci, které potřebujeme a nevlastníme. „Skupina sousedů cca do 7,5 km má možnost si napsat, že něco potřebují, sejdou se a půjčí si to. Tento vztah je hodně založen na důvěře mezi lidmi, nicméně k žádným problémům nedochází,“ říká Lieven D’hont z této společnosti a dodává: „Existuje několik skupin, které si zde můžete vytvořit. Peerby Group pro komunikaci mezi kolegy, Peerby PRO, kterou používáte, když si koupíte s někým něco dohromady a pak si to navzájem půjčujete, Peerby GO, atd. Registrace je zdarma.“

Za společnost Tournevie (Belgie) vystoupil jeden z jejích dobrovolníků Antony Hermans. Společnost funguje v Bruselu od minulého roku a její služby spočívají v půjčování nářadí. „Za roční členský poplatek 20 € máte k dispozici široký sortiment nářadí. Je to ta nejlevnější, nejpraktičtější a k životnímu prostředí nejšetrnější volba,“ říká Antony Hermans.

V návaznosti na konferenci se večer konalo slavnostní předání cen „Evropského týdne pro snižování množství odpadů (LIFE+)“ – European Week for Waste Reduction (LIFE+). Oceněny byly nejvýznamnější činy v oblasti prevence vzniku odpadů uskutečněné v průběhu „Evropského týdne pro snižování množství odpadů 2015“. Na přehled vítězů se můžete podívat zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.