Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Budování regionální iniciativy přispívající k rozvoji poradenství pro nízko-kvalifikované jedince

Budování regionální iniciativy přispívající k rozvoji poradenství pro nízko-kvalifikované jedince

Budování regionální iniciativy přispívající k rozvoji poradenství pro nízko-kvalifikované dospělé

Publikováno: 19.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Dne 13. května se pod záštitou programu „Erasmus+ KA2 Strategická partnerství“ konala v Evropském výboru regionů konference, jež měla za cíl představit mladý rozvíjející se program zaměřující se na nízko-kvalifikované jedince.

Všechny regiony účastnící se „strategického partnerství“ BRIDGE (Building up Regional Initiatives to Develop Guidance for low-skilled adults) zavedly poradenský systém, který podporuje přístup občanů ke školení a dalšímu vzdělávání. Nicméně tyto poradenské služby nezahrnují všechny cílové skupiny ve stejném rozsahu. Pouze malá skupina nízko-kvalifikovaných dospělých využívá celoživotní poradenství BRIDGE regionů, což má negativní dopad na jejich kvalifikaci a pracovní příležitosti na trhu. „Projekt přišel právě včas, sociální integrace méně nadaných dětí hraje prominentní roli ve společnosti.(…) Jedná se o pouze jeden rok starý projekt, na kterém se podílejí švédští, francouzští a němečtí partneři. Ti mají analyzovat kvalitu poradenských služeb nízko-kvalifikovaných dospělých s různými metodami a odlišnými perspektivami,“ představila projekt p. Bread, místopředsedkyně evropské asociace EARLALL (Evropská asociace regionálních a místních orgánů pro celoživotní vzdělávání). „Důležité je posílit spolupráci i na regionální úrovni. Tento projekt je v procesu od prosince 2014 a stále ještě není dokončen. V březnu se v Evropské komisi často mluvilo o sociálních právech, které hrají klíčovou roli ve vzdělání a školení. Byly zde představeny tři pilíře, o které by se projekt měl opírat – poradenství, přístup ke kvalifikaci a flexibilita,“ pokračovala paní Bread. Dle většiny zúčastněných hraje ze všech zmiňovaných pilířů klíčovou roli poradenství, které je ale vsoučasné době omezeno. Zaměřuje se totiž pouze na určitou skupinu lidí vurčitých životních etapách a nikoliv celoživotně. Poradenské služby by měly povzbuzovat jedince, vést jejich motivaci a posilovat sebevědomí.

Důležité jsou rovněž různé přístupy. „Měli bychom aktivně oslovovat jedince než čekat, že přijdou sami. „Rovněž přístup do celoživotního poradenství je třeba ještě dostatečně rozvinout a zpřístupnit ho pro širokou škálu specifických skupin občanů: dospělé s nízkou kvalifikací, migranty, tzv. generaci ni-ni, atd.,“ podotkla Dana Bachmann, vedoucí oddělení Odborného školení a vzdělávání dospělých Evropské komise.

Očekávaným výsledkem tohoto projektu je mimo jiné vytvoření příručky zahrnující nejlepší osvědčené postupy pro nízko-kvalifikované jedince a jejich zavedení pro praxe.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.