Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Měnící se povaha pracovních poměrů a její vliv na udržení životního minima

Měnící se povaha pracovních poměrů a její vliv na udržení životního minima

Publikováno: 4.4.2016 , Autor: Veronika Říhová

Ve čtvrtek 31. března proběhl na půdě Výboru regionů seminář, který se věnoval otázkám pracovních poměrů a životního minima. Zmíněn byl zejména posun od tradičního pracovního poměru k většímu množství nestandartních forem zaměstnání, který byl zaveden mimo jiné prostřednictvím on-line platforem jako je například Uber.

Celý seminář zahájil Wolfgang Greif, který se pohybuje v sekci zaměstnanosti, sociálních věcí a občanství. Po úvodním slovu přišla na řadu první panelistka Claire Courteille-Mulder, ředitelka kanceláře Mezinárodní organizace práce. Zmínila nestandardní formy zaměstnání a digitalizaci, kam zahrnula dočasnou příležitostnou práci, práci na částečný úvazek, včetně marginálního částečného úvazku nebo další dočasnou agenturní práci. Poté zmínila pár slov o ostatních výzvách NSFE (Nestandartní formy zaměstnání). Jednalo se o pokrytí sociálního zabezpečení, ochranu zaměstnanosti práce a hlavně rovné zacházení – nediskriminace.

Mezi dalšími řečníky vystoupil Marco Torregrossa, Generální tajemník Evropském fóra nezávislých odborníků. Torregrossa se věnoval tématu měnící se povahy zaměstnanosti a pohledům nezávislých odborníků a osob samostatně výdělečně činných. Hned na začátku řekl, že jsme uprostřed monumentální změny. Podle ILO (Mezinárodní organizace práce) pouze 17 % zaměstnanců na celém světě má zaměstnání na plný úvazek. Dále účastníkům seznámil s pěti nepravdivými mýty o samostatně výdělečné činnosti. Jako první mýtus uvedl, že každý preferuje trvalé zaměstnanosti, jako další zmínil, že samostatná výdělečná činnost přišla s hospodářskou krizí. Mezi další uvedl například to, že samostatná výdělečná činnost je určena pouze pro pracovníky s nízkou kvalifikací.

Další oblast představil Gerrit Van de Mosselaer, který pracuje v oddělení sociálního zabezpečení. Ve svém projevu se věnoval povaze pracovních vztahů. Nejprve řekl pár slov o právním rámci v Belgii. Existuje obecný princip svobodné volby – dvě možné situace. V prvním případě se jedná o soby výdělečně činné, kde jsou tři určující prvky pracovního poměru – práce, odměna a hierarchický/přímý vztah. Pracovní smlouva je zde podle zákona. Druhý případ zahrnuje osoby samostatně výdělečně činné, zde jsou pouze dva určující prvky pracovního poměru, a to je práce a odměna.

Mezi dalšími vystoupil například Steve Garelick, bývalý řidič u společnosti Uber. Jedná se o americkou mobilní společnost umožňující objednání jízdy. Pracuje na vývoji, nabízení a provozování mobilní aplikace Uber, která umožňuje spotřebitelům s „chytrým telefonem“ zadávat žádosti o jízdu, jež jsou následně předávány řidičům Uber, kteří využívají svá vlastní auta.

V závěru Kathleen Walker Shaw účastníky pozvala na další seminář, který proběhne 12. května 2016 a na plenární zasedání, které se bude konat ve dnech 25.-26.5. 2016.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.