Názory zastupitelů

2. 8. 2024

Články v této rubrice vyjadřují názory zastupitelů, případné reakce adresujte přímo autorům.

Prioritou kraje jsou spokojené rodiny

Názory zastupitelů

Jednou z priorit Královéhradeckého kraje je vytvářet dostatečnou síť podpůrných nástrojů pro zdravý a přirozený rozvoj rodinného života, aby rodiny nabízely kvalitní a bezpečné zázemí svým členům a byly schopny co nejlépe zvládat různá úskalí a ohrožení, pokud možno, vlastními prostředky.

Kraj se od roku 2012 této oblasti věnuje systémově, své cíle a opatření do roku 2030 definuje již ve 4. koncepci rodinné politiky. Mimo jiné motivuje obce a různé instituce k prorodinným aktivitám v mnoha oblastech, podporuje přívětivé mezigenerační soužití, aktivní stárnutí, rodiny se specifickými potřebami, zaměřuje se na prevenci kriminality a životní styl. Naplňuje celou škálu opatření jak v oblasti sociální, zdravotní, školství, kultury, dopravy a dalších. Rozvojem zejména terénních sociálních služeb podporuje neformální rodinné pečující a lidi ohrožené sociálním vyloučení. Usiluje o dostupnost kulturních aktivit pro rodiny s nízkými příjmy, dbá o zajištění co nejkvalitnějšího zázemí ohroženým dětem i formou podpory náhradní rodinné péče a rozvoje pěstounství.

Kraj přispívá na celou řadu prorodinných aktivit z dotačních programů např. na pořádání Dnů pro rodinu, podporu ohrožené rodiny v rámci sociálně-právní ochrany dětí, dobrovolnickou službu, mateřská a rodinná centra, volnočasové aktivity, osvětu i vzdělávání. Nemalé prostředky poskytuje na rozvoj infrastruktury přátelské rodinám a seniorům.

Anna Maclová (Koalice pro KHK)

Nové Vrbenky začnou vstávat z popela

Názory zastupitelů

Měla jsem sen, stejně jako naši muzejníci. Dlouho nás od něj zrazovali. Po úspěšném zmrtvýchvstání Gayerových kasáren v Hradci Králové jsem chtěla, aby lidem i kultuře mohla sloužit i další chátrající budova Vrbenského kasáren, v sousedství těch Gayerových.

Na začátku šlo o Mission Impossible. Bylo třeba ji převést do vlastnictví kraje, skloubit všechny aktivity, které by jí vdechly smysluplný život, a především: najít peníze. Pro tento velice komplikovaný, nikoli ambiciózní, ale střízlivě užitečný projekt se podařilo zajistit několik stovek milionů korun ze čtyř dotačních programů. Celá anabáze trvala dlouhých deset let. Za několik málo týdnů se tam začne stavět. Rekonstrukce Vrbenského kasáren, desítky let chátrající historické budovy v krásném centru Hradce Králové, se rozběhne.

Po dokončení se tento prostor zalidní veřejností: rodinami s dětmi, školáky, studenty, odborníky, novináři i diváky divadelních či hudebních happeningů. Kasárna splní velké množství různých rolí. Stanou se kulturně kreativním centrem s moderními interaktivními muzejními expozicemi, digitalizačním pracovištěm pro dokumentaci všech galerií a muzeí v kraji i mimo něj, krajským datovým skladem, navážou na aktivity na sousedících městských prostranstvích.

Nikdo jiný než veřejná správa by podle developerů a stavařů tuto budovu oživit nedokázal. Jsem ráda, že se to podaří.

Martina Berdychová (ODS+STAN+Východočeši)

Podpora investic do sportovišť v kraji má smysl

Názory zastupitelů

Královéhradecký kraj se v posledních pěti letech podílí na spolufinancování investic do sportovišť v majetku krajských sportovních organizací. Vznik tolik potřebného dotačního programu jsme iniciovali v roce 2019. Mezi 72 úspěšných žadatelů tak už bylo za pět let rozděleno téměř 30 milionů korun. Podporu získalo i 31 sokolských jednot, tedy samostatných subjektů patřících pod Českou obec sokolskou.

Právě tyto pobočné spolky se v posledních letech potýkají s nedostatkem prostředků na dofinancování rekonstrukcí a modernizací sokoloven. Prakticky všechny byly postavené před 2. světovou válkou, nyní tyto i více než sto let staré „dámy“ dožívají. A investice do těchto objektů se mnohde počítají v desítkách milionů korun.

Smekám před každým spolkem, vedeným dobrovolníky, který má sílu na to se do takové stavby pustit. Proto vidím pomoc s dofinancováním rekonstrukcí z krajského rozpočtu jako velmi potřebnou i pro budoucnost. Vždyť právě sokolovny jsou na menších obcích jediným místem, kam si můžeme jít zasportovat. Na mnoha místech ale sokolovny a tělocvičny odkoupily nebo převzaly obce a města, jako například u nás v Železnici.

Opravené objekty zpravidla i nadále slouží ke sportování. Naše sokolovna už ale díky velkému zájmu o pohybové aktivity nestačí a uvažujeme o jejím rozšíření. Základem rozvoje sportu je totiž mít hlavně kde sportovat.

Dana Kracíková (ODS+STAN+VČ)

Konečně máme jasná data o zájmu uchazečů

Názory zastupitelů

Na střední školy v našem kraji se v prvním kole hlásilo přes 6,5 tisíce uchazečů a připraveno pro ně bylo 7 573 volných míst. Během zveřejnění výsledků se ale ukázalo, že ne každý zvolil správnou strategii a nebyl přijat na žádnou z vybraných škol. Situace nám nebyla lhostejná a snažili jsme se rodičům a žákům pomoci. Tuto možnost využila zhruba čtvrtina z nich.

Letošní novinkou přijímaček byl elektronický systém, kde si žáci mohli navolit až tři školy v rámci vlastních priorit. Musím říci, že mě velmi překvapilo, jak dobře systém funguje a nám jako zřizovateli středních škol poskytl užitečné údaje. Konečně má kraj přehled o všech přihláškách na střední školy a může tak na základě jejich počtu analyzovat chování zájemců a hodnotit zájem o jednotlivé školy. Umožní nám to reagovat na aktuální poptávku a té přizpůsobovat nabídku v následujících letech.

Musím s velkou radostí říci, že kraj rozhodně nic nepodcenil, správně jsme vystihli situaci a navýšili kapacitu zdravotnických oborů. Také se nenaplňují obavy o nezájem uchazečů o učňovské obory – řada z nich naplnila svoji kapacitu již přihláškami, které je uvedly na prvním místě. Největší zájem ale stále panuje o všeobecné vzdělávání na gymnáziích. Plánujeme proto zřídit třídy sportovního gymnázia, navýšit kapacitu gymnázií a zřídit nová lycea.

Arnošt Štěpánek (Piráti)

Green Deal se musí změnit

Názory zastupitelů

Kdo si u nás v kraji myslí, že se ho tzv. Zelená Dohoda neboli Green Deal netýká, je na velkém omylu. Nejenom že se dotýká doslova každého, ale násobně se dotýká těch, kteří žijí v oblastech s rozvinutým automobilový průmyslem. Královéhradecký kraj a jeho nejbližší sousedé k těmto regionům bezesporu patří.

V Kvasinách na Rychnovsku přímo automobilku máme, v ostatních okresech je celá řada tzv. automotive dodavatelů a u našich sousedů ve Středočeském kraji jsou pak v Mladé Boleslavi a v Kolíně přímo automobiloví giganti. A Green Deal všem těmto zaměstnavatelům připravil velmi kyselý bonbon v podobě zrušení zákazu prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035. Tedy už prakticky za 10 let. Umíte si to vůbec představit? Já ani náhodou.

Souhlasím s podporou elektromobility. Proč ne. Ale tvrdý zákaz spalovacích motorů je opravdu obří chyba. V našem kraji jsou na tento druh průmyslu navázány tisíce pracovních míst, infrastruktura na dobíjení aut připravená není a upřímně peněženky obyčejných lidí nyní také ne. A to je jen jedna část Green Dealu. Nesmyslných nařízení v něm najdete skutečně spousty. Jsem zásadně proti. A to nejen kvůli našemu kraji, ale kvůli budoucnosti celé naší země.

Klára Dostálová (ANO2011)

Hrozí kolaps povolování nových staveb?

Názory zastupitelů

Nový stavební zákon (SZ) získal v roce 2021 titul Zákon roku a jeho cílem bylo zrychlit a zefektivnit stavební řízení. Bohužel, než stačil vejít v platnost, přišla nová vláda a připravila novelu nového stavebního zákona, která rezignovala na největší problémy stavebního řízení, tzn. zastupitelnost úředníků, jednotné metodické prostředí a dodržování lhůt.

Čekali jsme, že se dotáhne aspoň digitalizace stavebního řízení, ale je červen a úřady, stavebník, čeští stavaři nic nemají, a to má novelizovaný SZ začít platit k 1. 7. 2024. Mnozí již z toho začínají být zoufalí a pokládají funkční zavedení tohoto zákona do praxe za téměř nemožné. Stále nevědí, jak by měli podle nového SZ projektovat a připravit žádosti.

Mnozí tak přicházejí s obavami, že zákon, jež vstoupí v platnost 1. července letošního roku, povede k přesnému opaku, než si klade novela za cíl. Úředníci čekají na proškolení, nová výpočetní technika není a stavebník je v panice, protože neví, co má dělat. Dokonce nebude ani zkušební provoz. Lze tedy čekat, že místo zefektivnění stavebního řízení hrozí až kolaps systému povolování nových staveb. Jestliže se k vám ještě nedostaly aktuální novinky, tak např. za chybějící projektovou dokumentaci, což u některých starších nemovitostí (dům či byt) je běžné, zaplatíte pokutu 400 000 Kč, a pokud se rozhodnete pro novou studnu, tak z dnešních 300 Kč podraží povolení až na deset tisíc.

Petr Koleta (ANO2011)