Začala stavba důležité přeložky z Bělovsi do Velkého Poříčí. Uleví přetíženým silnicím na Náchodsku

19. 8. 2024

Královéhradecký kraj dnes zahájil stavbu přeložky silnice II/303 z Bělovsi do Velkého Poříčí na Náchodsku. Nová silnice uleví dopravě mezi Náchodem a Hronovem a v budoucnu se na ni napojí také připravovaný obchvat Náchoda. Výstavbu 3,6 kilometru dlouhého úseku zajistí sdružení společností EUROVIA CZ a MADOS MT. Investice vyjde na více jak 445 milionů korun s DPH.

Od začátku svého působení ve vedení Královéhradeckého kraje chápu stavbu přeložky mezi Bělovsí a Velkým Poříčím jako jednu z nejdůležitějších investic v rámci krajské dopravní infrastruktury. Za posledních sedm let proběhlo mnoho různých jednání a setkání s obyvateli a zástupci dotčených obcí, kde jsme tamní obyvatele seznamovali s prvními návrhy trasy nové komunikace. S ohledem na charakter stavby jsme vyřešili velmi náročnou majetkoprávní přípravu, bylo zapotřebí najít nejvhodnější řešení například při budování protipovodňových či protihlukových opatření. Po dokončeném archeologickém průzkumu a přípravných pracích nyní zahajujeme samotnou výstavbu komunikace, která by měla být hotová na konci roku 2026. Věřím, že nová silnice velkou měrou uleví dopravě i řidičům na Náchodsku i s ohledem na napojení připravovaného obchvatu Náchoda, jehož stavbu plánuje stát zahájit příští rok,“ shrnul hejtman Martin Červíček.

Celkem za tuto investici kraj zaplatí 445 milionů korun včetně DPH, přičemž předpokládá, že na stavbu získá dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Administraci dotační podpory zajistí Centrum investic, rozvoje a inovací.

Nová přeložka silnice II/303 bude začínat v náchodské místní části Běloves okružní křižovatkou se silnicí I/33 vedoucí z Hradce Králové do Náchoda a dále do Polska na hlavním tahu na Kladsko, Vratislav a Varšavu. Stavba přeložky silnice II/303 je přímo propojena s plánovaným obchvatem Náchoda.

Přeložka bude dlouhá 3,6 kilometru a široká 11 metrů. Součástí stavby bude kromě přeložek inženýrských sítí, protihlukových stěn či rekultivace stavbou dotčených ploch také výstavba dvou mostů přes řeku Metuji s délkou přemostění okolo 80 metrů, menšího mostu v trase a nadchodu pro pěší ve Velkém Poříčí.

Kraj zde také postaví tři opěrné zdi včetně protipovodňových valů a přeložek stávajících vodotečí a meliorací. Součástí stavby budou i přeložky vodovodů, kanalizací a elektrického a telefonního vedení.

Stavební práce začínají ve Velkém Poříčí. Stavaři letos provedou přeložky sítí, přeložku navazující komunikace III/3032, dokončí přípravu pro mostní objekty a opěrné zdi a vystaví provizorní komunikace pro účely stavby.

V roce 2025 dojde k výstavbě mostů a vozovky v celé délce úseku. V roce 2026 je v plánu realizace okružní křižovatky, protihlukové stěny a dokončení celé investice. Dopravě by tak silnice mohla začít sloužit na přelomu roků 2026 a 2027.

Osobní doprava po dobu stavby bude omezena minimálně – v první části pojede osobní doprava přes Velké Poříčí, nákladní doprava přes Červený Kostelec a Zbečník zpět na silnici II/303. V době realizace kruhové křižovatky v Bělovsi bude vždy jeden jízdní pruh ke státní hranici průjezdný.

Se změnami v linkové dopravě musí počítat cestující od 19. srpna do prosince 2024. Všechny autobusové spoje ve Velkém Poříčí pojedou přes náměstí ulicí Poříčskou a ulicí Příčnou zpět na svou trasu. Uzavírka se dotkne provozu na linkách 305, 375, 351 a 394. Po dobu uzavírky nebudou obsluhovány dvě zastávky ve Velkém Poříčí (Krausova a Železňák). Další informace cestující naleznou na webu www.dopravakhk.cz.

Fotogalerie