Vítězové a partneři putovní výstavy Má vlast cestami proměn – Moja vlasť, kultúrne premeny Slovenska se sešli v Senátu

15. 11. 2023

Slavnostní setkání vítězů 14. ročníku, partnerů a sponzorů 15. ročníku československé putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova / Moja vlasť, kultúrne premeny Slovenska se uskutečnilo minulý týden v sídle Senátu Parlamentu České republiky. Královéhradecký kraj převzal ocenění za tři proměny. Cenu Souznění získaly rekonstrukce historického domu v Bělči nad Orlicí a modernizace základní školy v Kopidlně. Cenu odborné poroty obdržela obnova koupaliště a slunečních lázní Dachova v Hořicích.

Hořice
Zástupci z Hořic s pamětním listem v Senátu Parlamentu ČR; Foto: Kancelář Senátu ČR

„Poděkování nepatří pouze vítězům, ale všem aktérům, kteří se pouštějí do smysluplných proměn a investují svůj čas, energii a finanční prostředky do zvelebování svého okolí a tím i našeho kraje. Vydařené proměny kolem nás inspirují, motivují a dodávají odvahu dalším obcím, městům či jednotlivcům k zahájení proměny i v jejich okolí. Ne náhodou je symbolem putovní výstavy kamenné srdce, které připomíná, že nejdůležitější jsou ta srdce lidská, která je potřeba vkládat do veškeré naší činnosti,“ řekl u příležitosti slavnostního setkání radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Zástupci vítězných proměn v internetovém hlasování a zástupci proměn, kteří získali Cenu odborné poroty, obdrželi Pamětní listy z ruku senátorek a senátorů – Miroslavy Němcové, Jarmily Smotlachové, Miroslava Plevného, Marka Slabého, Petra Štěpánka, Jiřího Voseckého a Karla Zitterbarta. Na všechna srdce, nejen ta kamenná, dohlížel senátor a profesor Jan Pirk, patron Putovní výstava Má vlast cestami proměn / Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska.

Královéhradecký kraj získal ve 14. ročníku soutěže putovní výstavy Má vlast cestami proměn celkem tři ocenění. Cenu Souznění si převzali zástupci z Bělče nad Orlicí za rekonstrukci historického domu a Kopidlna za modernizaci základní školy. Cenu odborné poroty získala obnova koupaliště a slunečních lázní Dachova u Hořic.

Běleč
Zástupci z Bělče nad Orlicí s pamětním listem v Senátu Parlamentu ČR; Foto: Kancelář Senátu ČR

„Děkujeme všem, kdo zvelebujete prostředí svého domova, kdo šíříte dobré příklady a kdo této výstavě na jejích cestách jakkoli pomáháte. Je nám ctí spolupracovat s vámi a společně tak sdílet úctu k zemi, která je našim společným domovem,“ uvedla ředitelka spolku Cestami proměn Drahomíra Kolmanová při poděkování autorům proměn, partnerům a sponzorům projektu.

Důstojnost setkání umocnily fanfáry korunovační intrády Jiřího Ignáce Linka, v podání Žesťového souboru Konzervatoře Jana Deyla pod vedením Josefa Zámečníka. Hudební vystoupení na cembalo a flétny předvedly studentky ZUŠ Příbram pod vedením učitelky Elišky Baťové, s cembalovým doprovodem Tatiany Tishchenko.

Valenta
Radní Adam Valenta na slavnostním setkání vítězů 14. ročníku Má vlast cestami proměn – příběhy domova; Foto: Kancelář Senátu ČR

Slavnostní setkání v prostorách Valdštejnského paláce se uskutečnilo díky partnerům projektu: Stálé komisi Senátu pro rozvoj venkova a jejímu předsedovi Jiřímu Voseckému, společnosti INFO NOVA a hlavnímu partnerovi 14. a 15. ročníku putovní výstavy Královéhradeckému kraji.

Hlasovat o té nejlepší proměně 15. ročníku může veřejnost na Hlasování o proměně 2023/2024. Zároveň je možné přihlašovat proměny do 16. ročníku, a to do konce roku 2023.

Podrobný popis přihlášených proměn z Královéhradeckého kraje do 15. ročníku:

Fotogalerie