Vědci, inovátoři i pracovníci v sociální sféře převzali ocenění Buďte inspirací

3. 10. 2024

Královéhradecký kraj vyhlásil výsledky soutěže Buďte inspirací, v jejímž rámci odborná porota i veřejnost hodnotila inovativní a inspirativní projekty v regionu. Smyslem této akce je podpořit aktéry a současně jejich činnost zviditelnit, aby se jí mohli inspirovat ostatní. Ocenění tak získaly například sociální podniky Pferda a Sdružení Neratov, cenu si přezvali výzkumníci vyvíjející nová krmiva a technologie a také zástupci Hradce Králové a Jaroměře za Dobročinný obchod – RE-USE a program prevence šikany ve školách.

Vědci, inovátoři i pracovníci v sociální sféře převzali ocenění Buďte inspirací
Noví držitelé ocenění Buďte inspirací za rok 2024.
Smyslem soutěže Buďte inspirací je v rámci partnerství s Regionální stálou konferencí ocenit regionální aktéry v kraji, kteří přispívají svými inovativními projekty k rozvoji Chytrého regionu Královéhradeckého kraje, k zatraktivnění jeho území a zvýšení kvality života občanů. Letos ji kraj vyhlašuje již počtvrté.

Přihlášené projekty a organizace hodnotila nejen odborná porota, ale také veřejnost. Soutěž tvoří čtyři kategorie:

  • Inovativní projekt,
  • Inspirativní sociální podnik,
  • Inspirativní spolupráce výzkumných organizací a firem,
  • Společnost přátelská k zaměstnávání osob 55+ (ta bude vyhlášená samostatně v polovině října).

Prodej starých věcí financuje výsadbu stromů

Vědci, inovátoři i pracovníci v sociální sféře převzali ocenění Buďte inspirací

Hlavní cenu za Inovativní projekt získalo Statutární město Hradec Králové za projekt Dobročinný obchod – RE-USE. Tento dobročinný obchod slouží jako součást dlouhodobého úsilí města o snižování množství odpadů. V centru mohou občané odevzdávat a nakupovat funkční předměty, které by jinak skončily na skládce. Zisk z prodeje je věnován na výsadbu zeleně ve městě, čímž projekt podporuje nejen ekologii, ale také zlepšuje životní prostředí.

Cenu veřejnosti si odnesl inovativní projekt Jaroměře, a to za implementaci finského programu KiVa do všech škol na Jaroměřsku. KiVa učí děti, učitele i rodiče, jak efektivně rozpoznat a řešit šikanu. Zaměřuje se na celkový rozvoj socio-emočních dovedností dětí, podporuje fungování zdravých vztahů v kolektivu, učí žáky efektivní komunikaci svých potřeb a asertivnímu chování. Podstatou programu je prevence, klíčová je proto pravidelnost a návaznost.

Zaměstnávají 150 lidí s postižením

Cílem ocenění Inspirativní sociální podnik je vyzdvihnout projekty, které přispívají k rozvoji regionu a zlepšování kvality života jeho obyvatel. Soutěž oceňuje aktéry, kteří prostřednictvím svých podniků podporují sociální začlenění a inovace v oblasti pracovních příležitostí pro osoby s hendikepem.

Vědci, inovátoři i pracovníci v sociální sféře převzali ocenění Buďte inspirací

Hlavní cenu odborné poroty získalo Sdružení Neratov, z. s., které se od roku 1992 věnuje obnově vysídlené horské vsi Neratov a poskytuje zázemí pro osoby s mentálním a zdravotním postižením. Sdružení provozuje chráněná pracoviště, chráněné bydlení a denní stacionáře v několika městech. Díky svému přístupu k zaměstnávání hendikepovaných se stalo jedním z největších zaměstnavatelů v regionu, momentálně zaměstnává téměř 210 lidí, z toho je 150 zaměstnanců s různým typem postižení. Jeho pracovníci neustále přichází s novými nápady, například začali spolupracovat s firmou COOP na provozu obchodu s nepřetržitým přístupem pomocí mobilní aplikace.

Cenu veřejnosti obdržela Kavárna Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou, kterou provozuje organizace PFERDA, z. ú. Kavárna zaměstnává osoby s mentálním postižením a duševním onemocněním, čímž podporuje jejich integraci do společnosti. Poskytuje nejen pracovní trénink, ale také vytváří přívětivé prostředí pro návštěvníky, včetně dětí a domácích mazlíčků. Láry Fáry je důležitým příkladem, jak sociální podnik může pomáhat lidem s hendikepem najít cestu k soběstačnosti a nezávislosti.

Nová látka ochrání a bude příjemné ji nosit

Vědci, inovátoři i pracovníci v sociální sféře převzali ocenění Buďte inspirací

Kategorie Inspirativní spolupráce výzkumných organizací a firem si klade za cíl zvýšit povědomí o úspěšných projektech, které vznikají díky spolupráci mezi akademickými institucemi a komerčním sektorem. Mnoho z těchto iniciativ zůstává veřejnosti skryto, smyslem soutěže je nejen ocenění příkladů dobré praxe, ale také motivace dalších firem, aby využívaly odborný potenciál výzkumných organizací působících v Královéhradeckém kraji. Do soutěže se mohou zapojit týmy studentů a výzkumníků registrovaných institucí, a to s maximálním počtem 10 členů na tým.

První místo získala Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové za Výzkum a vývoj speciálních textilií pro ochranu při nouzových a krizových situacích (TexPrevent). Výzkumníci pracují na vývoji ochranných oděvů, které by zároveň byly příjemné na nošení. Ochranu zajistí mechanická bariéra z nanovláken a sekundárně působící aditiva integrovaná do textilních vláken, která zajistí dezinfekci textilie po kontaminaci. Tyto materiály budou možné používat opakovaně, a to jak profesionálové, tak běžná veřejnost (třeba v podobě roušek a respirátorů).

Stříbrnou medaili udělila porota pracovníkům Výzkumného ústavu živočišné výroby, a to za vytvoření krmné směsi s přídavkem sušeného chmele (Hoppig), která je určená pro poslední fázi výkrmu jatečných prasat. Podíl chmele vybalancovali výzkumníci tak, aby dodal co největší množství pozitivně působících látek, ale současně směs nezhořkla tak, aby ji zvířata odmítala jíst.

Na třetím místě skončila Univerzita Hradec Králové s projektem na aplikaci dynamických systémových modelů pro zajištění kybernetické bezpečnosti systémů energetických rozvoden (ADSPS).