Týden pěstounství vyvrcholil v safari parku Dnem pro pěstouny

18. 9. 2023

Královéhradecký kraj minulý týden pořádal ve spolupráci s městskými úřady, neziskovými a příspěvkovými organizacemi kraje Týden pěstounství. Bohatý program pro veřejnost a pěstounské rodiny se konal napříč regionem a vyvrcholil v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Dnem pro pěstouny.

do textu 2
Den pro pěstouny v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

„Jsem moc ráda, že rodiny přijaly pozvání a společně jsme se sešli v safari parku. Den, který jsme pro pěstounské rodiny připravili, je hlavně poděkováním za jejich každodenní práci, za to, jakou krásnou rodinu pro děti vytváří, a za šťastné dětství, které děti mají právě díky nim. V našem regionu ale potřebujeme ještě více pěstounů, proto je tak důležité o náhradní rodinné péči mluvit, a to se díky Týdnu pěstounství opět podařilo," zhodnotila náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Účastníci Týdne pěstounství měli hned několik možností, jak se dozvědět základní informace, ale i zajímavosti o náhradní rodinné péči. Ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové se uskutečnila konzultační hodinka pro zájemce o pěstounství a beseda Pěstouni o pěstounství. V Náchodě připravili v galerii výtvarného umění program pro pěstounské rodiny k výstavě Václava Macha - "Terénní práce". Město Dobruška zorganizovalo neformální setkání pěstounů s dětmi, kterým přijel zahrát pohádku studentský divadelní spolek Přetržené nitě z Univerzity Pardubice, a ve Vrchlabí se zájemci o pěstounství mohli účastnit besedy s pěstounkou u šálku čaje.

do textu 1
Den pro pěstouny v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Celotýdenní nabitý program vyvrcholil v sobotu 16. září Dnem pro pěstouny v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Celkem 132 pěstounských rodin z našeho regionu si užilo nejen krásy zoologické zahrady, ale také doprovodný program v podobě moderovaných besed, pohádky Ferda Mravenec nebo divadelní cirkusové komedie Třeba to vyjde.

A co na zážitkový den strávený v safari parku říkají sami účastníci, jsme se zeptali 8letého Adama z pěstounské rodiny. „Dnes se mi v zoologické zahradě líbili hlavně hadi, jsou moji oblíbení, ale doma žádného nemám. Jo a ještě se mi líbili sloni, užil jsem si to," zhodnotil Den pro pěstouny Adam.

Týden pěstounství je již tradiční akcí pořádanou Královéhradeckým krajem, která se každoročně koná na podporu náhradní rodinné péče a šíří myšlenku její důležitosti mezi širokou veřejnost.

Více informací o náhradní rodinné péči najdete na stránce Staň se náhradním rodičem.

Fotogalerie