Stovky seniorů z Královéhradeckého kraje oslavily i letos svůj svátek bohatým kulturním programem

2. 10. 2024

V neděli 29. září se na Pivovarském náměstí v Hradci Králové uskutečnil tradiční Svátek seniorů s bohatým programem. Zúčastnění si společně strávené chvíle užívali až do pozdního odpoledne.

Návštěvníky přivítala náměstkyně pro oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová. Ta rovněž předala ocenění seniorům, kteří se významně zasloužili o zapojení svých vrstevníků v regionu do společenských či pohybových aktivit.

Pestrý hudební program i letos zajistila živá muzika pokrývající široké spektrum stylů, od dechovky Srubovanky přes komorní pěvecké sdružení Cantus Jaroměř či pop a folk v podání Allegro Olomouc po plesovou hudební skupinu Sonet. Nechyběla ani tradiční módní přehlídka, tentokrát v režii seniorského klubu z Choustníkova Hradiště.

Hned se třemi různými choreografiemi vystoupily dámy, seniorky z Chlumce nad Cidlinou, které si říkají Country baby. V průběhu odpoledne je vystřídaly též dva taneční seniorské soubory z Olomoucka - Báječný ženský a Hanačka.

Jednotlivé informační či workshopové stánky pak zajišťovaly zajímavý doprovodný program a prezentaci sdružení a institucí se zaměřením zejména právě na seniory (pečovatelské, odlehčovací a sociální služby, testy paměti, pétanque pro seniory, vzdělávání seniorů, zahradničení, cestovní ruch a rekreační aktivity, policejní preventivní aktivity, zdravotní péče o seniory či služby osobní asistence).

Zájemci měli rovněž příležitost prohlédnout si zdarma Galerii moderního umění na Velkém náměstí, vodní elektrárnu Hučák na Labi, Muzeum východních Čech či roubený Kostel svatého Mikuláše v Jiráskových sadech.

Kraj pro seniory připravil též dárek v podobě malého občerstvovacího balíčku a kávy či čaje zdarma.

Přítomné přijela pozdravit rovněž předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová, která společně s předsedou Krajské rady seniorů Petrem Tojnarem ocenila vybrané seniory poděkováním a pamětním listem za jejich aktivity a působení v seniorských klubech.

Akci pořádal Královéhradecký kraj ve spolupráci s Krajskou radou seniorů Královéhradeckého kraje. Oslavy se konaly pod záštitou hejtmana Martina Červíčka a náměstkyně Martiny Berdychové.

Svátek seniorů slaví senioři se svými blízkými každoročně po celém světě, a to zpravidla o víkendech na přelomu září a října. Samotný Mezinárodní den seniorů se ve státech OSN koná od roku 1991, a to vždy 1. října. Cílem svátku je mimo jiné zvýšit celospolečenské povědomí o problémech, které se seniorů dotýkají, a zdůraznit, že si mladší generace svých starších spoluobčanů váží.

Fotogalerie